Activiteit

Symposium Coorhert:"De actualiteit van Coornhert ,Katholiek zonder kerk, filosoof en vluchteling, Erasmiaan en eigenzinnig.

zaterdag 29 oktober 2016 , 14:00 - 15:30 uur

 

Katholiek zonder kerk, filosoof en vluchteling, Erasmiaan en eigenzinnig.

Dirck Volckertszoon Coornhert was een veelzijdig man. Een leven vol omzwervingen bracht hem in 1588 naar Gouda. Daar kon Coornhert zijn ideeën over geloof, kerk en Bijbel vrijelijk publiceren. Hij maakte volop gebruik van de Goudse tolerantie en zocht de grenzen van het maatschappelijk debat. Coornhert pleitte voor gewetensvrijheid en voor een verinnerlijking van het geloof. Kennis van de Bijbel en de liefde voor Christus waren voor hem van groot belang. In felle bewoordingen keerde hij zich tegen zijn theologische tegenstanders. In 1590 werd Coornhert in het transept van de Sint-Janskerk begraven. Zijn grafsteen is later herplaatst onder Glas 1 dat de zegetocht van de Vrijheid van Consciëntie uitbeeldt.

Op zaterdag 29 oktober – sterfdag van Coornhert – is er in de Sint-Janskerk in Gouda een symposium en een kleine expositie over zijn werk en leven. Op deze laatste zaterdag van de Maand van de Geschiedenis geven historici Paul van Horssen (Historische Vereniging Die Goude), Coretta Bakker- Wijbrans (Streekarchief Midden-Holland) en Gertjan Glismeijer (Driestar College) in een drietal bondige lezingen inzicht in het leven en gedachtegoed van Coornhert. Verder zal er aandacht zijn voor de relevantie van zijn gedachtegoed in de huidige tijd. Christiaan Ingelse – organist van de St.-Jan – verzorgt het muzikale intermezzo.

 

 

 

Locatie
Sint-Jan
Kosten toelichting
€5 voor volwassenen, gratis voor middelbare scholieren
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 15 t/m 22 jaar
bijzonderheden
Deze activiteit gaat altijd door!
Illustration
 
Deel dit: