Update

Update bij Gouda verwelkomt vluchtelingen

Geplaatst op 26 mei 2016, 22:49 uur

In oktober vorig jaar hebben we een ideeënbrouwerij georganiseerd in het kader van Gouda verwelkomt vluchtelingen. De belangrijkste ontwikkelingen die er sindsdien hebben plaats gevonden in Gouda betreffende de komst van vluchtelingen zijn na te lezen in de project-updates op de Gouda verwelkomt vluchtelingen pagina op Gouda Bruist. Een belangrijke mijlpaal is de overeenkomst tussen de gemeente en het COA voor het organiseren van een AZC in de voormalige PWA kazerne. Over het algemeen is er tevredenheid over de overeenkomst die er nu ligt. Veel van de voorstellen van het bewonersplatform zijn overgenomen. De discussie in de gemeenteraad was respectvol en constructief en veel van de voorstellen van het bewonersplatform zijn overgenomen. Hier (https://www.gouda.nl/Inwoners/Zorg_welzijn/Voorbereidingen_asielzoekerscentrum_PWA_kazerne ) kan je meer lezen over de bestuursovereenkomst.

Het gaat echter nog even duren voordat het AZC de eerste bewoners zal ontvangen. De planning is tweede helft van volgend jaar (2017). Er komen dan eerst 150 vluchtelingen en geleidelijk wordt het aantal uitgebreid tot 500. De overeenkomst betreft een periode van 10 jaar.

In de tussentijd zijn we ook blijven nadenken over wat we nog meer kunnen doen voor en met vluchtelingen in Gouda. Afgelopen tijd hebben we wat plannen ontwikkeld onder de werktitel “ huis van de vluchteling” en “ Onder 1 dak” . Het zijn nog maar eerste pennestreken en om de ideeën verder uit te werken willen we een nieuwe bruisavond organiseren. Idealiter wordt het een initiatief dat wordt ontwikkeld met nieuwe Goudse bewoners (vluchtelingen) en andere Goudse burgers.Het gaat dan vooral om het uitwerken van een plan om iets te organiseren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar men kan ondernemen, leren en bewegen. Dat kan allerlei vormen krijgen. Een optie is om zoiets te combineren met huisvesting voor statushouders. Er is veel leegstand maar toch heeft ook Gouda een huisvestingsprobleem. Gouda zal komende jaren een groeiend aantal vluchtelingen huisvesten (in het AZC en statushouders die huisvesting in Gouda hebben gekregen van de taakstellling die elke gemeente in Nederland heeft).

Wie wil mee denken over creatieve oplossingen in samenwerking met anderen (bedrijfsleven, gemeente, Vluchtelingenwerk etc.)?

Wie interesse heeft is van harte welkom op woensdag 8 juni aan de Spieringstraat nr 113. Als je van plan bent te komen stuur ons dan even een mailtje (monica.maassen@telfort.nl) zodat we weten hoeveel stoelen we moeten klaar zetten.

NB deze avond gaat dus niet over activiteiten voor de vluchtelingen in het AZC zelf. Vrijwilligersorganisaties gaan het komend jaar gebruiken om af te stemmen hoe er invulling gegeven kan worden aan de afspraken met het COA over de coördinatie van het vrijwilligerswerk (vrijwilligerswerk in het AZC maar ook over de inzet van vluchtelingen als vrijwilligers in de Goudse samenleving). Wij zullen actief mee doen aan dat overleg, jullie medewerking hiervoor vragen en jullie hierover informeren, en mogelijk wordt hier tzt weer een aparte avond over georganiseerd.

Lolita Kleve

Monica Maassen

Rens Rutten

Deel dit: