Project

Leven en Wonen als een community

Geplaatst op 5 april 2016, 15:15 uur

In zijn column voor het jaar 2016 schreef burgemeester Milo Schoenmaker over verbondenheid en het belang hiervan. Ik vraag me nog steeds af hoe hij dit voor zich ziet. Als we om ons heen kijken, zien we enorme individualiteit, generaties worden uit elkaar getrokken en mensen denken veelal niet na over hun woonomgeving en de reden dat ze ergens wonen. We zijn in onze Goudse samenleving uit elkaar gegroeid en vinden het steeds lastiger om echt ons leven te delen. Mijn vraag is eigenlijk simpel: wie durft er voor verbondenheid te kiezen?

Beste Zorg Idee

Eind januari presenteerde ik mijn beste zorg idee van Gouda bij het gelijknamige platform, georganiseerd door de ChristenUnie. Lees hier het idee. De kern van het idee is een bewust worden van onze keuzes wat betreft wonen, van onze woonomgeving. Immers, dat is de plek waar we veel zijn. Ik sprak onder andere over het effect van samenlevende generaties. Het is het waard om bij familie, bij goede bekenden te wonen!

Community

Echter, als het over community gaat, schrikken mensen nog wel eens. “Moeten we dan met zijn allen in één huis gaan wonen?” Met deze vraag sla je belangrijke vragen over. De vraag is hoe jij met familie en andere mensen om je heen om wilt gaan en in hoeverre jouw woonomgeving je daarin dient. Na aanleiding van onder andere deze vragen kan je tot een manier van samenleven komen die bij je past. Community betekent volgens mij vooral dat je (1) dichtbij elkaar woont, (2) dat je gemeenschappelijke afspraken en een gemeenschappelijke visie hebt en (3) dat je gemeenschappelijke binnen en buiten ruimten deelt, zodat je ontmoeting, samenleven en samenwerken stimuleert. Immers, met vier gezinnen heb je al een grotere ruimte nodig om samen te kunnen eten.

Inspiratieavond

Community is weer nieuw. In Gouda zijn bijna geen voorbeelden van communities die bestaan uit alle generaties en niet puur gericht zijn op zorg. Daarom is het goed voor iedereen die in meer verbondenheid wil wonen met andere mensen, hier geïnspireerd in te worden en over te brainstormen. Ik wil graag een avond hiervoor organiseren. Tijdens deze avond wil ik stilstaan bij het belang van een community voor onze samenleving, is er ruimte voor brainstormen en proberen we te kijken naar concrete stappen.

Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten. Laat weten dat u graag naar de inspiratieavond komt door mij te mailen (ajwetering@gmail.com). Bij voldoende animo plan ik deze inspiratieavond hier op goudabruist.nl. Geef uw mening en vergroot uw invloed op de avond door onderstaande vragen in te vullen:

Concrete vragen

1.       Durf jij te verhuizen en je te verbinden met anderen? Wat zijn je voorwaarden?

2.       Hoe ziet jouw ideale community eruit? Met wie zou je dit willen doen?

 

Hartelijke groet,

Arie Jan van de Wetering

ajwetering@gmail.com

Doelgroep
Volwassenen, Senioren, Jongeren, 11-22 jaar
Idee
Illustration
 
Deel dit:
2 reacties

Heleen van Praag

di 5 april 2016 21:42
Mooi idee Arie-Jan. Ik moet denken aan plannen die eerder waren rond de Ambachtsschool, zie project goudabruist.nl/get/9986/1526/goudambacht. Helaas is dit plan niet door gegaan.
Misschien kun je bij Bruispunt 13 april peilen of hier interesse in is?

Femke Vrolijk

za 17 december 2016 22:36
Ik heb interesse! En ideeën.. Loopt dit project nog? Ik zou graag deelnemen.