activiteit

Huiskamercollege Jean-Paul Sartre

elke woensdag   |   20:00 - 22:00 uur   |   Lijkt het u leuk uw eigen...

Na het succesvolle huiskamercollege over Peter Sloterdijk volgt in september een tweede reeks van drie avonden filosofie bij iemand thuis! Waarover?

Het is de zomer van 1945 in Parijs, vlak na de bevrijding, in een afgeladen, broeierig café. De filosoof Jean-Paul Sartre zal hier een voordracht houden over het existentialisme, wat het wel en niet is, en welke horizons het open breekt. Existentialisme is een etiket waar hij zelf niet voor heeft gekozen. Hij beschouwt zichzelf eerst en vooral een fenomenoloog, een denker die de mens probeert te bestuderen in het alledaagse, concrete bestaan.

Samen met zijn levenspartner Simone de Beauvoir neemt hij het etiket ‘existentialist’ – verzonnen door een lokale journalist – als geuzennaam aan. Samen onderzoeken zij de sociale en politieke vormen van onderdrukking, van het totalitarisme tot de onderwerping van de vrouw, van de banale gevangenschap van het kantoor tot de genotszucht van Don Juan.  Welke vrijheid rest ons, en wat moeten wij daarmee?

“De mens is gedoemd tot vrijheid”, aldus Sartre. ‘Het existentialisme is een humanisme’, de voordracht van 1945 én het basisdocument van het naoorlogse existentialisme, staat centraal in de volgende huiskamercolleges. Heeft het existentialisme ons nog iets te vertellen? Kan zij ons helpen in onze alledaagse problemen? En wat heeft het met de stad te maken?

Over het huiskamercollege

Een college vindt meestal plaats in een collegezaal of openbare ruimte. Door het grote publiek is het wel mogelijk vragen te stellen, maar vrijwel niet om daar op door te vragen, in dialoog te gaan of perspectieven uit te wisselen. Door de kleine setting is er genoeg ruimte voor vragen, dialoog en uitwisseling. Het aantal plekken is daardoor natuurlijk wel beperkt!

kosten: met korting
kosten toelichting: De Stadsfilosoof is een non-profit instituut zonder subsidie. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd!
doelgroep:  Alle volwassenen
start op: wo 13 september 2017
eindigt op: wo 27 september 2017
locatie: Lijkt het u leuk uw eigen huiskamer voor het college open te stellen, neem dan contact met me op!
aanmelden: Aanmelding vooraf noodzakelijk