Activiteit

11e Expositie GoudsWerk

za 1 dec 2018 - zo 24 feb 2019 , 16:00 uur

11e expositie GoudsWerk! Vanaf 1 december 2018 tot 24 februari 2019 is de 11e expositie GoudsWerk in Gouwestein van Bergen IJzendoornpark 7 in Gouda te bezoeken. U bent van harte welkom! We vinden het geweldig dat er weer drie nieuwe exposanten prachtige kunstwerken aan ons willen tonen. Pim Leefsma laat een overzicht van zijn schilderijen zien, Maarten ter Meulen komt met kunstwerken van leer van zijn overleden broer Pieter en Diana Landlust – Roelofs laat ons genieten van haar keramiek.
 
Pim Leefsma
Tijdens zijn opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag maakte hij etsen waarin, in stripachtige reeksen, zijn fantasie en speelsheid zich manifesteerden. Geïnspireerd door de sprookjesachtige, mythische sfeer van o.a. de Perzische miniatuurkunst en 'Les très riche heures du Duc du Berry' (de gebroeders van Limburg) specialiseerde hij zich na zijn Haagse tijd in het tekenen van kleine kleurige prenten. Deze werden op geprepareerd papier getekend met Oost-Indische inkt en gouache.
Als (h)erkenning van zijn talent ontving hij in die periode o.a. de Aanmoedigingsprijs van de Gemeente Gouda en de Geert Bouwmeesterprijs. Ook is hij indertijd samen met 24 andere kunstenaars uitgenodigd om ieder een informeel portret van Koningin Juliana te maken, dit ter gelegenheid van haar 25-jarig regeringsjubileum.
In de loop der tijd groeiden zijn kleine prenten uit tot grotere, vaak zeer fijn gedetailleerde, poëtische tekeningen, zowel in zwart/wit als in kleur. Hierin lijken talloze elementen (menselijke-, dierlijke-, geometrische- en fantasievormen), soms zwevend in oneindige ruimten, soms met elkaar verbonden door ingewikkelde structuren, ieder hun eigen rol te spelen. Verhalen zonder woorden die niet alleen liefelijk en sprookjesachtig zijn maar ook werkelijkheid en fictie op wonderlijke wijze aan elkaar verbinden.
Tussen deze ontwikkelingen door ontstonden ook vereenvoudigde voorstellingen in min of meer abstracte vormen die op het eerste gezicht nieuwe wegen in lijken te slaan, doch nader bekeken duidelijke verbindingen hebben met de tekeningen.
Pim Leefsma beperkt zich in zijn uitingen niet alleen tot het platte vlak, maar verwerkt deze ook op
3-dimensionale voorwerpen. In de Nederhorststraat in de wijk Nieuwe Park staat en bij het voormalig politiebureau aan de Houtmansgracht stond een beeld van Pim.
Solo- en groepstentoonstellingen zijn er regelmatig geweest o.a. in:
Galerij Asselijn, Amsterdam
Franz Bader Gallery, Washington DC
Institut Neerlandais, Parijs
Stedelijk Museum, Gouda
Cobra museum, Amstelveen
Stadsgalerie, Gouda
Stedelijk museum Stellingwerf-Waerdenhof, Hasselt, België
Museum De verborgen tijd, Gouda
Pim was goed bevriend met Pieter ter Meulen.

Pieter ter Meulen (overleden in 2011)
Pieter is geboren op 9 december 1945 in de van Swietenstraat 4 te Gouda. Hij is opgegroeid met 7 andere broers, allen geboren in dezelfde woning. Hij is op school gegaan naar de Stanislous Kosta lagere school op de Spieringstraat te Gouda en de middelbare kostschool St. Louis in Ouden Bosch.
Daarna ging Pieter naar het Crispijn college een school voor leerbewerkers te den Haag.
Vanaf zijn 5e jaar was Pieter nauw bevriend met Pim Leefsma uit de Van Beverninghlaan. De omgeving waarin zij opgroeiden leende zich uitstekend voor buitenactiviteiten.
Pieter volgde ook geruime tijd tekenlessen bij de moeder van Pim, Rini Leefsma.
Pim ging later naar de Kunstacademie in Den Haag. In die tijd gingen Pieter en Pim voor het eerst naar Kunstcentrum Burgvliet, waarna zij zich ook kunstenaar gingen voelen.
Hij begon aanvankelijk als leerling orthopedisch schoenmaker en ging later voor zichzelf werken.
In 1962 betrok Pieter zijn eerste Atelier, achter in de Van Swietenstraat en in 1964 verhuisde hij naar zijn tweede atelier met woning aan de Lage Gouwe.
Hij had veel succes door zijn bijzondere schoenen met gedraaide hakken voor dames.
Hij ging vervolgens over op het vervaardigen van kleding en weer later ontwierp en vervaardigde lederen tassen. Hiermee had hij veel succes.
In zijn loopbaan heeft hij wel meer dan 1000 tassen vervaardigd. Wanneer je geen tas van Pieter had dan hoorde je er niet bij.
Bij al die producten hield hij leer over, hiervan maakte hij op latere leeftijd bijzondere leerpanelen of schilderijen.
Naast werken met leer hield hij zich ook bezig met het vervaardigen van potloodtekeningen en ook het op papier zetten van ingezonden brieven voor de Goudse Courant teksten.
Pieter was lange tijd succesvol als leerbewerker en later als leerkunstenaar. Helaas kwam hier een einde aan na het overlijden van zijn moeder aan het einde van de vorige eeuw.
Door het inzakken van de vraag en wegvallen van zijn vrienden kwam hij op een eiland terecht en greep steeds vaker naar de fles. Als gevolg van te weinig voeding en teveel alcohol, werd in 2006 bij hem het syndroom van Korsakow ontdekt.
Ondanks zijn ziekte, heeft hij zich nog enige tijd in Gouda kunnen manifesteren. Echter uiteindelijk is hij toch opgenomen in zorgcentrum Stromen Smeetsland in Rotterdam. Hier heeft hij tot aan zijn overlijden in 2011 gewoond.
Zowel in 2007 als november 2018 is van zijn werk een overzichtstentoonstelling georganiseerd. Hier zijn veel Gouwenaren op afgekomen.
Een interview met Maarten over zijn broer Pieter is te zien op YouTube.
https://www.youtube.com/watch?v=OavxGxxcyQc

Diana Landlust – Roelofs
Diana maakt beelden van keramiek. Het werken met klei is voor haar een hobby, die zij met veel enthousiasme doet. Zij houdt zich bezig met het maken van verschillende vormen, abstract of figuratief, het vormen van bloemen, dieren en mensen.
Het toepassen van verschillende glazuren of zelfgemaakte glazuren vindt zij een grote uitdaging.
Deze hobby is al 40 jaar geleden begonnen, toen zij nog in Den Haag woonde. Ze volgde enkele jaren een cursus bij een keramiste. Daar leerde Diana verschillende soorten klei en materialen kennen. Verschillende technieken voor het handvormen en het draaien op een draaischijf.
Na haar verhuizing naar Nieuwerkerk a/d IJssel is deze hobby door haar gezin en werk een beetje in het vergeet hoekje geraakt.
Ongeveer 10 jaar is zij nu weer enthousiast bezig met boetseren. Enkele jaren heeft zij een cursus gevolgd bij Vera Maquire. Daarna is zij verder gegaan bij het Open Atelier in Nieuwerkerk a/d IJssel. Ze heeft verschillende workshops gevolgd om haar kennis te vergroten.
Door haar opleiding als medisch analiste is zij gewend om precies te werken. Misschien is dit wel een beetje te zien in haar werk.
Met deze expositie wil zij een impressie geven van haar werk.

Deze 11e expositie GoudsWerk is met zorg voor u samengesteld en we hopen dat u ervan zult genieten. Niet alle getoonde kunstwerken zijn te koop. Sommige werken maken deel uit van een privécollectie.
Ukunt de kunstwerken bekijken van 1 december 2018 tot 24 februari 2019 op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30 en op zaterdag van 09.30 tot 15.30 uur.
Deze expositie is georganiseerd door de vrijwilligers Janny de Keijzer en Sjouk Engels.
 

Locatie
Gouwestein Zorgcentrum
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Datum 
do 20 december 2018
start / einde
Gestart op za 1 december 2018. Beƫindigd zo 24 februari 2019
Illustration
 
Deel dit: