Activiteit

Dans de 5 Ritmes in Gouda! Move your body and free your mind

zaterdag 12 juni 2021   |   10:30 - 12:30 uur   |   Het Vijfde Huis

Wil jij op een fijne manier lekker bewegen en dansen op heerlijke afwisselende muziek? Kom dan kennismaken met de 5Ritmes.

De 5Ritmes is een bewegingsmeditatie en geschikt voor iedereen die houdt van bewegen en dansen. Geen vaste danspassen of choreografie, maar vrij dansen op de ritmes: vloeiend - staccato -chaos - lyrisch en stilte.


De 5 Ritmes in Gouda zullen worden aangeboden in de vorm van les en vrije dans.
Ter introductie van de 5 Ritmes, zal Ron Hagendoorn starten en les geven in de vijf ritmes zodat je begeleid wordt en je een goede indruk kan krijgen wat de vijf ritmes voor jou kan betekenen. Zo’n les zal met regelmaat worden herhaald, zodat je meer verdieping kunt vinden in de 5 Ritmes.

Ron is een erkende 5 Ritmes docent en heeft jarenlang ervaring in het lesgeven in zijn eigen stad Rotterdam en daarnaast ook veel workshops in binnen- en buitenland. Voor meer informatie over Ron, kijk op zijn website www.ronhagendoorn.com

Naast de lessen zal er met regelmaat een 5Ritmes Sweat worden georganiseerd door Anneke van der Schoor. Zij heeft de opleiding 5 rhythms sweat spaceholder afgerond en organiseert 5Ritmes Sweats in Gorinchem. Nu gaat zij dat ook in samenwerking met Ron in Gouda organiseren. Kijk op haar facebookpagina: Anneke van der Schoor: 5Ritmes

Bij de 5Ritmes Sweat dans je een Wave, deze dankt zijn naam aan de golfbeweging waarin de muziek in 5 ritmes aangeboden wordt. Deze golf start met vloeiende muziek die vervolgens overgaat in staccato, chaos en lyrisch om tot slot te eindigen met stilte muziek. Tijdens de 5Ritmes Sweat wordt in tegenstelling tot de lessen van Ron geen instructies gegeven en ligt de focus puur op het dansen. Je kan opgaan in de muziek en bewegen zoals jij wil en het voelt op dat moment, alleen of als je de behoefte voelt met elkaar. Ervaring krijg je vanzelf maar heb je absoluut niet nodig om een 5Ritmes Sweat te dansen.

Voor alles is een eerste keer, vandaar wat uitleg. 
De 5Ritmes is een vrije meditatieve dansvorm. Het vrije houdt in dat je zelf bepaalt hoe je beweegt, je laat je als het ware leiden door de muziek en door je eigen gevoel, je danst of beweegt zonder ingestudeerde pasjes.
Dat kan de eerste keren best lastig zijn, er zijn ook andere mensen in de ruimte die dansen/bewegen ieder op hun eigen manier, de één ingetogen, de ander uitbundig. Op één plaats of gebruik makend van de ruimte. Gun jezelf de tijd je eigen weg hierin te vinden.
Het meditatieve zit hem in de verschillende ritmes die in een wave aangeboden worden, ieder met zijn eigen sfeer en dimensie. Hoe vaker je danst hoe meer je gaat ervaren dat dit iets met je doet. Je kan er vrolijk van worden, het kan je helpen dingen te verwerken, het kan je enorm veel energie geven, dit verschilt van mens tot mens en van keer tot keer. Iedereen kan dansen en bewegen op muziek, jong en oud, ervaren en onervaren, ieder op zijn eigen manier.
Wij willen je een veilige fijne plek bieden om dit te doen.
Wat kan je concreet verwachten van deze 2 uur durende bijeenkomst?
Allereerst gaan we in-dansen:
Als je binnenkomt staat er al muziek op. Hierbij kun je bewegend en dansend je spieren losmaken. Daarnaast kun je alvast proberen je dagelijkse gedachtes los te laten en de focus te verleggen naar je lijf die kan bewegen op de muziek.
Nadat iedereen aanwezig is, starten we met de bodyparts.
Het woord zegt het al, al bewegend en dansend gaan we met onze volledige aandacht naar de verschillende delen van ons lichaam. Je wordt bewust van je ademhaling, je lijf, de muziek. Ieder doet dit op zijn of haar eigen manier, er is geen goed beter best, alleen hoe jij het ervaart. 
Na de bodyparts start de wave. Hierbij wordt geen instructie gegeven. Je danst/beweegt hierbij door de 5Ritmes heen. We starten rustig met het vloeiende ritme. Hierbij word je door de muziek uitgenodigd om vloeiende en ronde bewegingen te maken. Vervolgens verandert de muziek, er komt een beat in waarbij de wave vervolgd wordt met het ritme staccato. Dit is een ritme van richting geven aan je beweging en dans door middel van de heupen. Het ritme gaat vervolgens over in chaos waarbij je je lijf en hoofd als het ware los kan laten op een ontspannen manier. Daarna wordt de muziek lyrisch, hiermee creëer je ruimte en herhaling in je dans. We eindigen met het laatste ritme stilte. Hierbij laat je je lijf bewegen wat nog wil bewegen op hele rustige meditatieve muziek. 
Daarna ronden we de wave af met een moment van stilte.


Belangrijk is dat er tijdens het dansen /bewegen we onderling minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden. 
Tijdens de dans wordt er niet gepraat. De intentie van deze bewegingsmeditatie is om volledig met je lijf bezig te zijn. Door te spreken met elkaar leidt dit alleen maar af. 


Je bent van harte welkom!

Kosten toelichting
Kosten: € 15,- per dansochtend, 5x strippenkaart voor € 65,-, 10x strippenkaart voor € 110,- Kennismakingsaanbod 3x voor € 30,-
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 18 jaar
Aanmelden
Aanmelding vooraf noodzakelijk