Activiteit

Autoriteit

wo 4 mei 2022 - zo 22 mei 2022 , 12:00 - 17:00 uur
Illustration

Kunstenaars van een kunstcentrum zouden moeten kunnen reageren op wat er om hen heen gebeurt, aansluiten bij maatschappelijk relevante thema’s. En dat is wat een groep kunstenaars van Firma Van Drie laat zien in deze expositie met het thema ‘autoriteit’. 

Rutger Pontzen (kunstcriticus Volkskrant) ziet de relatie tussen kunst en omgeving al sinds het ontstaan van de kunst zelf. Kunstenaars zijn in die optiek altijd al betrokken geweest bij wat erin of buiten hen speelt, religieus of politiek. Er speelt op dit moment zoveel in de wereld dat we er niet omheen kunnen. De oorlog in Oekraïne, Taliban in Afghanistan en van een andere orde en dichter bij het debat over corona en polarisatie in onze eigen samenleving en zo veel meer, zo veel verder weg en dichterbij. Een onderliggend thema van deze tijd lijkt toch vooral te gaan om autoriteit, welke betekenis wij daaraan verlenen, wie wij het toekennen en hoe wij daarmee omgaan. ‘Autoriteit moet gedragen worden, anders gaat het zich misdragen’, schrijft Coen Simon, Nederlands filosoof en publicist.

Het getoonde werk van de expositie 'Autoriteit' is heel divers, o.a. schilderijen en driedimensionaal werk. Gezien de actualiteit is een deel van het werk pas vlak voor de start van de expositie voltooid. Een van de werken is van Ruben van Veen en bestaat uit vijf fantasiedieren, allen met de naam ‘Fikkie-fiscus’ en gemaakt van papier-maché van oude bankafschriften en blauwe belastingenveloppe. Het werk gaat voornamelijk over het zoeken naar de gewenste houding in de relatie overheid-burger (de haat-liefde verhouding met de blauwe envelop).
Andere deelnemende kunstenaars zijn: Ank van der Wal, Harry Stangenberger, Jos van der Biezen, Jan Mostert, Henri Boere en Wim van Loon.    

De opening is op vrijdag 6 mei; inloop 20.30 uur, opening 21.00 uur
Op vrijdag 20 mei wordt er 'Artist Talk’ gehouden, waarbij de kunstenaars hun visie over autoriteit zullen delen. Inloop 20.30 uur, start 21.00 uur.

Afbeelding: schilderij van Wim van Loon

Kosten
Gratis

Gestart op wo 4 mei 2022. Beëindigd zo 22 mei 2022
Deel dit: