Čiska Jansz

Bewoner, Professional
Wie is Čiska?

Mijn naam is Čiska. Ik geloof onstuitbaar in #kanwel en de kracht van #metmekaar en #leukedingendoen.

Ik hou ervan om leuke plannen te smeden. Alleen het bekokstoven ervan al, brengt mij vreugde. Ik ben dol op het verzorgen van verrassingen. Iemand een fractie van een seconde uit de dagelijkse realiteit te trekken. Een kleine twinkeling in iemands ogen veroorzaken. Verwondering wekken.

Ik geloof in de verbindende kracht van Gouda Bruist. Het is bijzonder motiverend om mensen van divers pluimage bijeen te brengen zodat er kruisbestuiving plaatsvindt en iedereen elkaar helpt om ideeën werkelijk ten uitvoer te brengen. De overwaarde van dit netwerk is enorm. We hebben een onschatbaar sociaal kapitaal verenigd. Niets is meer onmogelijk.

Mijn werk en hobbies

Na mijn opleiding heb ik een aantal jaar met buitengewoon veel plezier als leerkracht in het basisonderwijs gewerkt. Toen mijn kinderen naar school gingen, ben ik gestopt met werken en een aantal jaar zelfbenoemd 'thuisvrouw' (=slechte huisvrouw, goede thuisvrouw) geweest.

In deze periode ontmoette ik Heleen van Praag, Eva Kosto, Peterpaul Kloosterman, Evert Hasselaar en Eildert Bruining. Deze mensen zijn van grote invloed geweest op het verloop van mijn leven. Ik sloot me aan bij de Ideeënbrouwerij en was verantwoordelijk voor ludieke acties en  de presentatie van Ideeënbrouwerijen en later Bruispunten die we in de stad hielden.

Ik heb dit netwerk zien groeien tot wat het nu is. Ik heb de kracht ervan met eigen ogen mogen aanschouwen, intens mogen ervaren.

Vanuit GoudaBruist rolde ik als vrijwilliger door naar Marien Brand en Marc Meijer van stichting Boven de 7e verdieping. Met hen heb ik prachtige projecten neer mogen zetten. Waar ik aanvankelijk als bezoeker intens genoot van Film in de polder, Gouda Kijkt Omhoog, Lentegeluiden, Hier was water en Krimp!, was ik later actief als vrijwilliger voor Stap-in-Gouda, Say Cheese Gouda en de weergaloze Buurman&Buurman pop-up-bios.

OER-BOER | poldertheater tussen koe, kaas en keuken (2012) was voor mij het absolute hoogtepunt. Deze productie hebben we met een geweldig team van #GoudenGoudsen neergezet. Naast Marc en Marien bestond het projectteam uit Janjaap van Elst, Mieneke van Rossem, Jacqueline Jansen en Anne Oost. De talloze vrijwilligers vormen nog altijd een speciaal netwerk in Gouda.

Op de energie van OER-BOER zijn oppervrijwilliger Werner Trooster, Anne Oost en ik een eigen stichting (Koude Start) begonnen om de feestelijke heropening van de Stolwijkerschutsluis na restauratie nog eens dunnetjes over te doen. Dit mondde uit in het locatietheaterstuk Het Mirakel van de Sluis (2013). Ik ben buitengewoon dankbaar en trots dat we dit met mekaar neer hebben kunnen zetten.

Inmiddels combineerde ik mijn vrijwilligerswerk alweer met betaald werk als ondersteuner & verbinder bij RAAK | voor online beleving. RAAK was een online communicatiebureau dat zich richtte op het verbeteren van jouw online omgeving om jouw onderscheidend vermogen naar boven te halen. Online video werd hierbij vaak ingezet.

Vervolgens ben ik zelfstandig ondernemer geworden. Als Juffrouw Jansz was ik jouw creatief projectambassadeur. Je kon mij inzetten voor het organiseren en promoten van evenementen, ondersteunende hand- en spandiensten, maar ook voor het redigeren van (web)teksten.

Waar ik in mijn werk bij RAAK te maken had met online beleving, ging ik mij in mijn vrije tijd juist bezig houden met offline beleving. Ik organiseer nu alweer een aantal jaar onder de noemer #buufenbuumhuiskamerpret met structurele onregelmatigheid en uit puur eigenbelang huiskamerconcerten samen met mijn bevlogen en enthousiaste (verre) buurman Ronald van Rossum. Het is en blijft heerlijk om met een groep vrienden te kunnen genieten van live muziek. De concerten zijn keer op keer een feestje. De artiesten die wij in de huiskamer hebben mogen ontvangen, zijn zeer uiteenlopend van karakter. Enkele namen:
Eefje de Visser | A Balladeer | Nancy Brick | Dotan | Jon Gomm | Harm Goslink Kuiper | Mark Lotterman | The Cosmic Carnival | Charlie Dee | Alex van Holstein | Frans van Deursen | Bertolf | Spinvis & Saartje van Camp | Tim Akkerman | Jaap Mulder & Sons | Mitch Rivers | Sophie Janna | The Lasses & Kathryn Claire.
We hebben ook al eens een uitstapje gemaakt naar klassieke muziek en naar een toneelvoorstelling 'U bent mijn moeder' een glansrijke solo van Yvonn Krijnberg voor Twee Hondjes.


Mijn carrière nam opnieuw een wending en ik ging aan de slag bij Learnbeat, een digitale leeromgeving voor het voortgezet en middelbaar beroeps onderwijs. In korte tijd werd ik daar teamlead Support en droeg ik zorg voor 500 scholen (docenten en leerlingen / studenten) die met de leeromgeving werkten. 

Mijn laatste carrièremove was naar gemeente Gouda. Sinds januari 2023 ben ik projectmedewerker bewonersinitiatieven Groen Moet Je Doen. Ik begeleid bewoners die een stuk openbaar groen willen adopteren en in eigen beheer willen nemen. Een enorm leuke nieuwe uitdaging waarin ik al mijn ervaring goed kan gebruiken. 

Mijn omgeving

Ik ben blij dat ik ooit besloot om in Gouda te gaan wonen. Dit stadje is klein genoeg om een ons-kent-ons gevoel te geven, maar tegelijkertijd groot genoeg om ruimdenkend te kunnen zijn.

Mijn droom

Ik droom er als hardnekkig optimist van dat meer mensen geloven in de kracht van #kanwel. Wie niet waagt, die niet wint. We kunnen nog zoveel moois neerzetten!

Projecten waaraan Čiska bijdraagt
Activiteiten van Čiska
Berichten van Čiska
Bekijk Čiska Jansz ook in