Organisatie

IVN Werkgroep Vrijwillig Landschapsbeheer (VLB)

Vereniging / club

De werkgroep Vrijwillig Landschapsbeheer (VLB) organiseert jaarlijks een aantal werkdagen voor vrijwilligers en belangstellenden. Er wordt gewerkt aan het onderhoud van verschillende natuurterreintjes in de omgeving van Reeuwijk. Dit zijn vaak landschappelijk waardevolle gebieden die niet meer door de eigenaren kunnen worden onderhouden omdat de nodige menskracht ontbreekt. Niet alleen geriefhoutbosjes, houtkaden en knotwilgen worden onderhanden genomen, ook hele eilandjes in de plassen worden aangepakt. Dit werk bestaat uit het onderhouden van oeverbeschoeiingen met palen en takkenbossen die afkomstig zijn van het knotwerk. Ook is er een maaiprogramma voor kruidenrijke hooilandjes die meestal op eilanden liggen. Deze terreinen zijn alleen per boot bereikbaar. IJs in de winter betekent extra veel werk want dan kunnen de rietkragen gemaaid worden.


Goed natuurbeheer vraagt een vaste regelmaat. Om dat te bereiken zijn veel helpende handen nodig. Er is werk voor iedereen: jong, oud, sterk of minder sterk. De sfeer op de werkdagen is altijd ontspannen. Het is een mooie gelegenheid om meer over je eigen omgeving te weten te komen, je conditie op te vijzelen en een paar uur frisse lucht te happen. Op plaatsen waar je normaal nooit komt. De werkdagen (altijd op zaterdag) beginnen met verzamelen om 9.00 uur. Gezamenlijk vertrekken we naar het werk terrein, waar eerst een korte uitleg over het gebied en het werk wordt gegeven. De deelnemers dienen zelf voor koffie, versnaperingen en lunch te zorgen. De werkgroep serveert in de lunchpauze soep. Om ongeveer 15.00 uur zijn we op het verzamelpunt terug. De deelname is gratis en geheel vrijblijvend. Ook wie alleen een ochtend of een middag ter beschikking heeft, is van harte welkom.


Van tevoren opgeven is niet nodig. Als er niet gevaren kan worden door ijs of storm wordt een andere werklocatie gekozen, maar het verzamelpunt verandert niet. Wij raden u sterk aan om altijd laarzen, regenkleding en werkhandschoenen mee te nemen. De werkdagen staan vermeld in het activiteitenoverzicht op de website. Tot ziens op een werkdag. 

Deel dit: