Bericht

Herinnering aan Vluchtoord Gouda 1914-1919. Helpt u mee Goudse geschiedenis zichtbaar te maken?

Geplaatst op 5 augustus 2016, 11:52 uur

Honderd jaar geleden was er aan de Graaf Florisweg in Gouda een vluchtelingenkamp gevestigd voor onze Belgische buren. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen verbleven hier tijdens de Eerste Wereldoorlog, gevlucht voor het geweld in hun eigen land. Vier jaar lang maakt het Vluchtoord onderdeel uit van de Goudse samenleving. Nu is er niets meer te zien van dit indrukwekkende stukje Goudse geschiedenis. Het Historisch Platform Gouda wil hier verandering in brengen en heeft het initiatief genomen om een herdenkingsbord op de plaats van het Vluchtoord neer te zetten. Helpt u mee dit te realiseren?

Op 16 september 2016 onthullen burgemeester van Gouda Milo Schoenmaker en de Belgisch afgevaardigde in Nederland Axel Buyse een herdenkingsbord op de locatie van het toenmalige vluchtoord. Met een informatief en feestelijk programma herinneren we op die dag een stukje Goudse geschiedenis. We doen dit samen met afstammelingen van de vluchtelingen van weleer, uit Nederland en België én met zoveel mogelijk Gouwenaars. Deskundigen en nakomelingen vertellen op deze dag over de geschiedenis van Gouda en het vluchtoord. Muziekvereniging Caecilia studeert speciaal voor deze dag de Turners-mars in, een muziekstuk dat gecomponeerd en uitgevoerd werd in 1916 op de Markt in Gouda en daarna nooit meer te horen is geweest

Het idee voor het herdenkingsbord is ontstaan tijdens de verdiepingscursus Gouda en de Wereldoorlogen, georganiseerd door het Historisch Platform Gouda. Docenten en cursisten verbazen zich erover dat helemaal niets herinnert aan het Vluchtoord en maken plannen voor een zichtbare en blijvende herinnering:

“Ik voel me zeer betrokken bij het plaatsen van dit herdenkingsbord. Waarom? In deze tijd zien we veel over vluchtelingen op het wereldnieuws. Hoe gaan we daar nu mee om? In 1915 nam mijn overgrootvader Michiel Bunnik twee Belgische meisjes uit het Vluchtoord op in huis, Rosa en Julia. Vier jaar lang maakten zij onderdeel uit van onze familie. Nu nog hebben mijn familie en ik contact met hun nakomelingen. Naar mijn mening heeft het bord een dubbele functie: het laat ons onze geschiedenis zien en toont ons wellicht een voorbeeld.”
(Mick Bunnik, cursist Goudologie en directeur Bunnik Holding BV)

“In mijn onderzoek en publicaties over de Eerste Wereldoorlog heeft het vluchtoord in Gouda altijd mijn speciale belangstelling gehad. Heel bijzonder dat de Gouwenaars, in een voor hen ook moeilijke tijd, zo gastvrij de Belgische vluchtelingen vier jaar lang hebben ontvangen. Het plaatsen van een herdenkingsbord is een goed initiatief om respect te tonen aan de Belgische vluchtelingen en de Gouwenaars uit die tijd.”
(Martin Kraaijestein, docent Goudologie en historicus/onderzoeker)

Helpt u mee?
Met de subsidie van een Goudse stichting kunnen we al een deel van het programma voor 16 september en de website realiseren. Voor het maken en plaatsen van het bord en het educatieve project zoeken we nog financiële steun. Wilt u ons daarbij helpen? Met uw bijdrage adopteert u een stukje Goudse geschiedenis! Als dank voor uw bijdrage krijgt u onder andere een set kaarten met historische foto's van het vluchtoord of een dvd. Bezoek www.voorjebuurt.nl/vluchtoordgouda voor alle details.

Deel dit: