Bericht

Monitor Discriminatie 2019

Geplaatst op 4 mei 2020, 16:54 uur

Vorige week is Monitor Discriminatie Haaglanden & Hollands Midden 2019 uitgebracht. Het rapport biedt overzicht van de discriminatie-incidenten die door de Politie, Stichting iDb en Den Haag Meldt zijn opgevangen en behandeld in de regio's Haaglanden & Hollands Midden. Er wordt ook inzicht verschaft in de zaken die inwoners van de gemeenten binnen de regio’s in 2019 ter beoordeling hebben voorgelegd aan het College voor de Rechten van de Mens. Het document is als pdf. bijgesloten.

Samen zetten wij ons in voor een inclusieve samenleving. Graag zou ik jullie dan ook hierbij willen informeren over discriminatiecijfers die betrekking hebben op de gemeente Gouda. 

  • De gemeente Gouda staat op een gedeelde 3e plaats van gemeenten in Haaglanden & Hollands Midden met een bovengemiddeld aantal geregistreerde klachten en meldingen per 1.000 inwoners in 2019.
  • De gemeente Gouda staat op een 3e plaats van gemeenten in Haaglanden & Hollands Midden met een bovengemiddelde aan door de Politie geregistreerde discriminatie-incidenten in 2019.
  • In 2019 zijn 20 klachten en meldingen van inwoners uit de gemeente Gouda bij iDb geregistreerd. Dit is 23% minder dan in 2018. Meer dan 50% betrof discriminatie op grond van ras (12), gevolg door handicap en chronische ziekte (5).
  • In 2019 zijn 32 klachten en meldingen van inwoners uit de gemeente Gouda bij de Politie geregistreerd. Dit is een stijging van 113% t.o.v. 2018. Het grootste deel betrof discriminatie op grond van herkomst/huidskleur, gevolgd door antisemitisme en seksuele gerichtheid.

Mochten er vragen / opmerkingen zijn over de cijfers, kun je contact met mij opnemen via: vvanspronsen@stichtingidb.nl. Ook ben ik benieuwd naar jullie reacties / feedback n.a.v. de monitor. Hoe interpreteer jij de discriminatiecijfers (van Gouda)? Wat zijn jouw ideeen voor het tegengaan van discriminatie? Heb je zelf discriminatie ervaren en/of gesignaleerd?

 

Documenten
Deel dit: