Bericht

?iska in Japan interview #3

Geplaatst op 8 februari 2012, 20:21 uur

Spreuk op het label van de YogiTea®

‘What matters in life is the courage you bring to it’

Met beide handen hulp aannemen

 

Soms moet haar man voor zijn werk naar het buitenland. Dan is hij ergens waar ?iska nooit geweest is, maar nieuwsgierig is ze wel. In het najaar van 2011 ging hij naar Japan. ?iska verzamelde moed, stapte in haar eentje in het vliegtuig en reisde haar man achterna. Samen bezochten ze Kyoto en Tokio.  Met een pot Green Energy YogiTea® op tafel vertelt zij. 

 

In het vliegtuig naar Japan leert ?iska Japans voor ‘goedendag’ en leert ze te tellen in het Japans om het betalen goed te begrijpen. Wat haar direct parten speelt, na de landing in Tokio, is dat men niet of nauwelijks Engels spreekt. De meneer aan het loket en ?iska begrijpen elkaar helemaal niet. Hij is wel erg behulpzaam en haalt er een mevrouw bij die Engels spreekt. Deze mevrouw helpt ?iska bij het kopen van een treinticket en brengt haar zelfs helemaal tot aan de juiste roltrap. De meeste Japanners zijn erg beleefd, voorkomend en behulpzaam.

 

?iska reist per trein van Tokio naar Kyoto. De hele rit zit ze met haar neus tegen het raam geplakt en maakt foto’s en filmpjes. ‘Nederlanders in Japan gedragen zich net zo dwaas als Japanners in Nederland!’ concluderen we in koor. Vanuit de trein ziet ze hoge flatgebouwen, balkons met veelkleurig wasgoed en dekbedden die door enorme klauwachtige knijpers op hun plek worden gehouden. De stad uit is Mount Fuji dominant aanwezig en ligt er een lappendeken van rijstvelden en moestuintjes. Elk vrij plekje is benut.

 

Het samengaan van stad en natuur in Kyoto vindt ?iska erg mooi. Hoge gebouwen en prachtige tuinen, tempeltjes en parkjes wisselen elkaar af. Ze ziet er oudere vrouwen lopen in traditionele kimono’s met teensokken in houten slippers en even verderop geisha’s, de beroemde witbepoederde dames. Veilig, beleefd en respectvol zijn woorden die vaak vallen tijdens ons gesprek. ?iska kan zich voorstellen dat Japanners die in Nederland aankomen, het land maar vies vinden en de mensen onaardig. Niemand loopt in Japan tegen je aan op straat. Je past goed op uit beleefdheid en respect voor elkaar. En reken maar dat het er druk is. In Tokio alleen al wonen 23 miljoen mensen.

In Japan reikt men je werkelijk alles in grote rust aan én heel respectvol met twee handen. ‘Zo mooi, dat vond ik echt een les’, zegt ?iska. ‘Respect en aandacht voor elkaar, maar ook voor de materiële zaken. Daarvan kunnen wij veel leren.’ Nu probeert ze dit door te voeren in haar dagelijks leven in Nederland.

 

Hierdoor raken we aan de praat over levenslessen. Al snel gaat het over hulp. Hulp aanbieden en ook echt mogen geven. Hulp durven vragen en ook echt kunnen aannemen.

Toen haar zoon werd geboren, nu acht jaar geleden, had hij een gaatje in zijn hart. Dit gaatje is dichtgemaakt met gore-tex®, een materiaal waarvan ook wandelschoenen worden gemaakt. Nou, wandelen doet hij desondanks niet graag, maar hij is wel kerngezond en kan honderd jaar worden.

Vijf jaar geleden werd haar dochter geboren, na slechts tweeëndertig weken zwangerschap. Gelukkig was dit ongelooflijk kleine mensje gezond en ontwikkelde zij zich goed. Met mama ging het wat minder snel, door de zwangerschapsvergiftiging waarvan ze langzaam herstelde.

 

Deze twee moeilijke periodes brachten een harde maar waardevolle les.

Hulp aanbieden is redelijk makkelijk.

Hulp vragen en spontaan aangeboden hulp direct met beide handen kunnen aannemen is heel wat moeilijker.

‘Maar’, benadrukt ?iska, ‘doe het vooral wél. Het werkt verbindend en het verrijkt je leven op een prachtige manier!’

 

?iska Jansz is een spontane Thuisvrouw met een heel leuk leven. Ze woont in Gouda met haar man en hun 2 kinderen. ?iska organiseert huiskamerconcerten, letterlijk tussen de schuifdeuren, doet van alles op school, schrijft voor de wijkkrant van Kort Haarlem en brengt leven in de brouwerij van Goudabruist.

Je kunt ?iska volgen op twitter https://twitter.com/#!/Twitska en op Goudabruist  http://goudabruist.nl/profile/CiskaJansz

 

Deel dit: