Activiteit

ZIEK

vrijdag 6 november 2015 , 20:00 - 22:55 uur

Deze voorstelling is te zien op 6, 7 en 8 november. Ziek is een bewerking van ‘De Ingebeelde Zieke’ van Molière (Jean Baptist Poquelin).  Een klassieker uit het wereldrepertoire. Het stuk is al duizenden malen gespeeld en het verveelt nog steeds niet om te  spelen, te regisseren en vooral niet om naar te kijken. Dat is toch bijzonder voor een toneelstuk uit 1673.

Je zou zeggen dat er in het medisch landschap het een en ander veranderd is. Is dat ook zo bij de bewoners. Bij Argan niet. Hij geniet van zijn lijden. Deze toneelfiguur is een heerlijke kapstok om ook wat zaken van 2015 aan de kaak te stellen. Niet door hem alleen: zijn omgeving helpt behoorlijk mee… of gaat het uiteindelijk toch ergens anders over?

 

Het verhaal
Argan is een beroepszieke. Hij dènkt ziek te zijn en ìs het dus ook. Gelukkig heeft hij geld genoeg om de hele dag in bed te liggen en artsen te laten komen. Hoog op zijn verlanglijstje staat nog: de gehele dag perfecte medische verzorging. Daarom wil hij zijn dochter Angelique laten trouwen met een gortdroge, onaantrekkelijke, en vooral oer-saaie dokter. Zijn tweede vrouw Béline, die op zijn niet onaanzienlijke kapitaal uit is, ziet haar stiefdochter liever vandaag  dan morgen naar het klooster vertrekken. Dan heeft zij haar handen vrij om met haar vele minnaars aan de rol te gaan.

Dienstmeid Toinette bindt de strijd tegen haar mevrouw aan en doet er alles aan om de grote droom van Angelique te laten uitkomen.

 

Locatie
Cultuurhuis Garenspinnerij
Leeftijd
Vanaf 14 jaar
bijzonderheden
De voorstelling op zondag begint om 14.00
meer info over organisatie 
Toneelvereniging Het Voetlicht Gouda
Illustration
 
Deel dit: