Activiteit

Erasmus in 56 delen

zondag 15 september 2019 , 11:00 - 17:00 uur

Naar Open Monumentendag dit weekend? Ook de Gouwekerk is een Plek van Plezier. En reken maar dat je er voor je plezier komt. Want je ziet er het portret van Erasmus in 56 delen!

Erasmus en ‘Lof der Zotheid’
Erasmus was een van Gouda’s beroemdste inwoners ooit. Hij ging in Gouda naar school en trad er later in het klooster ‒ om uit te groeien tot een briljante en geestige geleerde. In 1511 schreef Erasmus zijn nog altijd actuele werk ‘De lof der zotheid’. Met een knipoog naar dat boek viert Gouda ieder jaar in oktober Zotte Zaterdag.

56 doeken van 30 x 30 cm
Het gigantische kunstwerk (2,4 x 2,1 m) werd in mei onthuld in Boekhandel Verkaaik door wethouder Thierry van Vugt én Erasmus zelf! Het resultaat is werkelijk indrukwekkend. Het unieke werk is gemaakt door 56 Gouwenaren samen, een bont gezelschap van kinderen en volwassenen, oude en nieuwe Gouwenaren, (amateur)schilders en andere creatieven. Het portret is geïnspireerd op dat van Hans Holbein de Jonge. Elk van de kunstenaars nam een paneel van 30 x 30 cm voor zijn rekening, ieder op zijn eigen manier. Alle materialen en technieken mochten worden gebruikt. Het resultaat is een herkenbare Erasmus, maar met verrassende en prikkelende elementen.

Na de onthulling is het portret op reis gegaan door Gouda en o.a. tentoongesteld bij De Chocoladefabriek en Huis van de Stad. Nu te zien tijdens Open Monumentendag op 14 en 15 september in de Gouwe Kerk om tot slot op 26 oktober te worden tentoongesteld in de Sint Jan tijdens Zotte Zaterdag.

De kunstenaars
Dit zijn de Gouwenaren die onder leiding van Ruud Verkerk, teken- en schilderdocent (verbonden aan Cultuurhuis Garenspinnerij), hun unieke bijdrage leverden: Anja Koudstaal; Paulien Ruiter-Kromwijk; Hester Willigen; Jana Möhle; Isabelle van Schie; Wilhelmina Thiesen; Piet Hein van der Kroon; Lusanne Albergen; Irena Visser-Radojewski; Ronald Smit; Nathalie Verkade; Martine Cleintuar; Mohammed Khalis; Astrid Verlinden; Mandy Wintershoven; Annemieke Jong-Pannekoek Loois; Anne-Marie Schoonderwoerd; Will Hengstum; Step Elgersma; Johan Houtman; Els Bode-van der Burgt; Hetty Noordermeer; Rina Smit; Jitse Dokter; John Weebers; Roeland van Schie; Corien Scheenstra; Willeke van Elk; Piëta Dijksma; Paul de Leeuw; Els van den Dool; Henk Dieden; Anita Stellaard; Margo Rijpstra; Paul Abels; Jannie Verdouw; Anne-Marie Lutz; Hester Stafleu; Natascha Jansen; Mathilde Schot; Ria van Halem; Doenja Maris; Helen Zeeuw; Mieke Scheer-Leeuwangh; Marian Dijkveld-Slot; Antoinette Lenselink Gutter; Marjolijn Daudt; Helga Kleffen; Tineke Vervoorn; Bas Molenaar; Carla Henneveld; Christa Abels; en Tessa de Visser.

Locatie
Gouwekerk. Hoge Gouwe 39-41
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Illustration
 
Deel dit: