Activiteit

Humanistische Canon: Humanitas en ethiek bij de stoïcijnen Inleider Peter de Wit

dinsdag 1 oktober 2019 , 20:00 - 22:00 uur

In mijn bespreking van het boek Het goede leven en de vrije markt van Ad Verbrugge e.a. had ik als kritiekpunt, dat zij de Humanitas uit de Romeinse tijd als element in onze westerse cultuur over-slaan en vervolgens ook geen aandacht besteden aan de Renaissance. De Romeinse tijd met z’n brood en spelen wordt vaak als weinig humaan gezien. Toch is het ook de tijd van de Humanitas.


De Romeinse redenaar en bestuurder Cicero stelde in zijn boek De horizon van wel en wee de vraag waar richten we ons in ons leven op? Gaat het om zoveel mogelijk genoegens en zo min mogelijk leed of om hoe we met elkaar samenleven? Al ruim voor de jaartelling begon hadden de stoïcijnen hun visie op medemenselijkheid ontwikkeld.
Ook in onze tijd is het zinvol om even wat langer stil te staan bij waar het de stoïcijnen om gaat. Het is een misverstand te denken dat ‘stoïcijns zijn’ betekent, dat je je emoties onderdrukt. Integendeel!
De Italiaanse filosoof Massimo Pigliucci maakt ons in Hoe word je een stoïcijn? duidelijk wat we ook in onze huidige tijd van de stoïcijnen kunnen leren.


De Humanistische Canon vindt u op www.humanistischecanon.nl . Peter de Wit leidt op deze avond een thema uit de canon in. Hij prikkelt de aanwezigen om de canon te gebruiken zoals het bedoeld is: als een bron van verdieping in de geschiedenis en het actuele belang van het humanisme, en vooral als een bron welke leidt tot reflectie: waar sta ik zelf?

Locatie
Plaats: Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79, Gouda
Datum: dinsdag 1 oktober 2019
Tijdstip 20 tot 22 uur (zaal open 19.45 uur)
Kosten
Gratis
Kosten toelichting
Kleine vrijwillige eigen bijdrage
Doelgroep
Alle volwassenen
Illustration
 
Deel dit: