Activiteit

Stoïcijnse Meditaties

Op donderdag , 19:45 - 21:30 uur

Of je nu gelooft dat God, het noodlot of het toeval beschikt, voor een Stoïcijn is het zonneklaar dat er maar weinig in het leven is waar de mens (als sterfelijk dier) echt invloed op heeft. Toch kunnen we de innerlijke kracht en gemoedsrust ontwikkelen om de wisselvalligheden van het lot het hoofd te bieden.


De Stoïcijnse filosofie is een manier van leven die gericht is op het klassieke ideaal van eudaimonia, een bestendige toestand van blijdschap en zelfverwerkelijking.


De weg naar eudaimonia ligt in het beoefenen van de Griekse deugden (zelfbeheersing, moed, rechtvaardigheid en wijsheid), het leidinggevende principe van je ziel (hegemonikon) te versterken en je keuzevrijheid (prohairesis) te oefenen.


De beroemde Stoïcijn Marcus Aurelius (121-180) trainde zijn wijsheid, zelfbeheersing, moed en rechtvaardigheid in de dagelijkse praktijk als keizer van het Romeinse rijk. Zijn persoonlijke aantekeningen, de Meditaties, laten zien hoe we met behulp van no-nonsense meditatie onze gemoedsrust en innerlijke kracht kunnen vergroten.


Tijdens deze cursus verdeeld over drie avonden leren we drie verschillende meditatietechnieken, bestuderen we de Stoïcijnse filosofie en oefenen we filosofische dialoog (dialegesthai).


De cursus wordt verzorgd in Het Vijfde Huis. De kosten bedragen €160,- (incl. BTW). Er is voor deze cursus maximaal ruimte voor zes deelnemers. Aanmelden kan door een email te sturen naar info@doendoordenken.nl.

Locatie
Het Vijfde Huis
Kosten toelichting
Zie beschrijving
Doelgroep
Alle volwassenen
start / einde
Gestart op do 3 september 2020. Beëindigd do 17 september 2020
Illustration
 
Deel dit: