Activiteit

GoudAder-lezing, De 7 deugden, Rechtvaardigheid: Een ongemakkelijke deugd

dinsdag 17 mei 2022 , 20:00 - 21:30 uur
Illustration

Rechtvaardigheid: een ongemakkelijke deugd

Op 17 mei 2022 spreekt mr. Rosa Jansen in De Veste over de deugd 'Rechtvaardigheid'. Zij doet dat vanuit haar jarenlange ervaring als rechter en als bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland. Rechtvaardigheid is een verheven begrip en pas in concrete situaties krijgt rechtvaardigheid gestalte. Dan blijkt het allemaal niet zo eenduidig en er spelen ook psychologische mechanismen een rol. Waarom sympathiseren we met sommige slachtoffers meer dan met anderen? Staat dat een 'objectieve' of evenwichtige oordeelsvorming in de weg? Wat is rechtvaardigheid volgens rechters, geoefend in het uitleggen en toepassen van de wet? Is dat ook hetzelfde als rechtvaardigheid in de beleving van slachtoffers? Kunnen wij - en kunnen rechters - wel goed omgaan met mensen die onrecht is aangedaan?

Deze lezing in de GoudAder-serie over 'De zeven deugden' wordt geen academisch college, maar een verhaal aan de hand van aansprekende voorbeelden uit de praktijk: van burenruzies tot strafzaken, van toeslagenaffaire tot MH-17, op het grensvlak van rechtspraak en samenleving.

Rosa Jansen is bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland. In het verleden was zij onder meer vice-president van de rechtbank in Utrecht en bestuursvoorzitter van het opleidingsinstituut voor de rechters en officieren van justitie. Ook adviseerde zij over de opbouw en professionalisering van de rechterlijke in tal van andere landen.

De lezing vindt plaats in De Veste, Ridder van Catsweg 300, 2804 RS in Gouda en begint om 20.00 uur. De kosten bedragen € 5 incl. koffie/thee (contant of via QR-code). De lezing is ook te volgen via een livestream. Ook dan wordt een bijdrage van € 5 op prijs gesteld. Voor meer informatie zie https://www.devestegouda.nl/home/goudader/

Locatie
De Veste, Ridder van Catsweg 300 Gouda
Kosten toelichting
5 euro, zowel voor online deelname
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Leeftijd
Vanaf 15 jaar
Documenten
Deel dit: