Activiteit

Rede van de Verdraagzaamheid door Patrick Loobuyck

woensdag 16 november 2022 , 20:00 - 21:30 uur
Illustration

16 november is de internationale Dag van de Verdraagzaamheid. Op die datum organiseert Stichting 21 maart haar jaarlijkse Rede van de Verdraagzaamheid.

Het denken over tolerantie heeft een lange geschiedenis en er zijn verschillende argumenten geformuleerd om tot meer verdraagzaamheid aan te zetten. Verschillende figuren uit de Lage Landen hebben daar hun steentje toe bijgedragen. Denk maar aan Erasmus, Coornhert, Willem van Oranje en Spinoza. Ook John Locke verbleef in Amsterdam toen hij in 1689 zijn beroemde Brief over Tolerantie schreef. Tot op vandaag bestaan er heel uiteenlopende opvattingen van tolerantie, die vaak door hun historische context zijn gekleurd.

 Op deze Wereld Tolerantiedag is Patrick Loobuyck bij ons te gast voor een lezing die dieper in gaat op de vraag wat tolerantie vandaag kan betekenen. Daar bestaat immers nogal wat verwarring over. Voor de een is de samenleving nog steeds veel te weinig tolerant, volgens de ander zijn we net veel te verdraagzaam geworden. Denken we maar aan de discussies over de hoofddoek, over Zwarte Piet, over asiel en migratie, over softdrugs, en over de jeugd van tegenwoordig.

 Om goed samen te leven is het belangrijk dat we goed begrijpen welke opvatting van tolerantie er schuilgaat achter de democratische rechtsstaat zoals we die hier in de praktijk proberen te brengen. Het gaat om een heel specifieke opvatting die gebaseerd is op wederzijds respect en grondrechten. De multiculturele samenleving zet dat vaak op scherp. Ook in de 21ste eeuw blijkt tolerantie vaak een lastige deugd waarover we het gesprek met elkaar moeten blijven voeren.  

Locatie
Agnietenkapel
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Leeftijd
Vanaf 18 jaar
maximum aantal deelnemers
60

Aantal aangemelde deelnemers: 8

Deze mensen komen:
- Sabine Mul
- Kees van Drunen
- Nico Koning
- Niels louwaars
- Hilde de Heer
- Ineke Polet

Meld je aan
Deel dit: