Activiteit

Het veranderende perspectief van de waarneming: geneesheer Jan Bleuland

maandag 6 maart 2023 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Op maandag 6 maart houdt drs. Reina de Raat in sociëteit Concordia, Westhaven 27, een lezing over geneesheer Jan Bleuland. Hij werd op 20 juli 1756 geboren op de Hoge Gouwe 47. Deze lezing wordt georganiseerd door historische vereniging Die Goude. Aanvang 20.00 u. De lezing is vrij toegankelijk.

De wens om het menselijk lichaam geheel te doorgronden doet Jan Bleuland al vroeg in zijn leven besluiten een eigen verzameling van menselijke en dierlijke preparaten aan te leggen. Zijn nieuwsgierigheid en wetenschappelijke ambitie - die zich al openbaarde toen hij stadsgeneesheer in Gouda was - leidt hem uiteindelijk - na een korte periode in Harderwijk - naar de Universiteit Utrecht. Het zijn roerige tijden als Jan Bleuland in 1795 benoemd wordt tot hoogleraar in de geneeskunde. Het land staat onder Frans gezag en er zijn grote bestuurlijke veranderingen te verwachten. Dit alles heeft ingrijpende gevolgen voor zijn functie als hoogleraar, maar ook voor de uitoefening van zijn taak als geneesheer. Nog opgeleid volgens oude tradities, staat Jan Bleuland daarmee aan de vooravond van stormachtige ontwikkelingen in de geneeskunde.

Drs. Reina de Raat is medisch historicus en als conservator verantwoordelijk voor de medische en tandheelkundige collecties van de Universiteit Utrecht. Een groot deel van de verzameling van professor Jan Bleuland is vanaf september 2023 weer te bewonderen in het volledig verbouwde Universiteitsmuseum Utrecht.

Locatie
Sociëteit Concordia
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: