Activiteit

Shakespeare is hier

zondag 23 april 2023 , 14:00 - 17:00 uur
Illustration

Nu in de Garenspinnerij!
Op 23 april, zijn geboorte- & sterfdag, bieden wij een middagvullend programma aan over Shakespeare. Bekijk de theatervoorstelling 'Shakespeare is hier', doe mee met een workshop en maak kennis met zijn bijzondere, beeldende taalgebruik. Ontdek dat de thema's van toen nog steeds heel actueel zijn!

Wie was Shakespeare?
Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht. Niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook door zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en word wel beschouwd als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre kan worden verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

'Lost years' in Gouda?
De late jaren 1580 staan bekend als Shakespeares 'lost years', omdat onbekend is waar hij was en wat hij precies deed nadat hij Stratford voor Londen had verlaten. Een van de theorieën luidt dat Shakespeare als acteur met een toneelgezelschap op tournee zou zijn meegetrokken... zou hij in die periode ook in Gouda zijn geweest? 

Voorstelling 'Shakespeare is hier'
Voorstelling 1: 14.00-14.45 uur
Voorstelling 2: 16.00-16.45 uur

Jongeren van het Jeugdtheaterhuis voeren de monologen van Shakespeare op, afgewisseld met muziek uitgevoerd door het Symfonieorkest van Cultuurhuis Garenspinnerij. De monologen vertegenwoordigen vier emoties die zowel in het theaterspel als in de muziek terugkomen. Na afloop van de voorstelling mogen de bezoekers zelf een instrument uitproberen.


Workshops
Eerste workshopronde: 14.00-15.15 uur 
Tweede workshopronde: 15.45-17.00 uur

Sterfscène (Peter Meijer)
Bedenk samen met theaterdocent Peter Meijer 100 manieren om te sterven. Struikel je over een hond? Glijd je uit over een bananenschil of bezwijk je aan de vieze geur uit de mond van je buurman? Alles kan! En je komt telkens weer tot leven dus het loopt goed af…

Illustreren met Shakespeare (Adelien Noordzij)
Laat je inspireren door uitspraken en citaten van Shakespeare en ga aan de slag met gekleurd papier, tijdschriften, stiften, krijtjes, fineliners en meer. Je maakt een tekening, schilderijtje of collage gebaseerd op de teksten die jij mooi vindt. 

Sonnet maken 
Oorspronkelijk betekende het woord sonnet 'een kort gedichtje'. Tegenwoordig bestaat een sonnet altijd uit 14 versregels. Samen met de dichters van de ‘Goudse Dichtersschool’, ‘Dichters op Donderdag’ én de Goudse Stadsdichter schrijf jij een eigen sonnet!

Tickets
De voorstelling en de workshop zijn aan elkaar gekoppeld, je kiest dus voor de 1e of 2e voorstelling met een workshop naar keuze in het andere blok. Tickets kosten € 7,50 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen (inclusief een drankje in de foyer). 
 
Schrijf je hier in

Locatie
Cultuurhuis Garenspinnerij
Kosten toelichting
€7,50 voor volwassenen en €5,00 voor kinderen
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Leeftijd
Vanaf 8 jaar
Omschrijving doelgroep 
voor iedereen vanaf 8 jaar.
Deel dit: