Activiteit

Lezing: de Gouda Tijdmachine

woensdag 12 april 2023 , 20:00 - 21:00 uur
Illustration

Op woensdag 12 april a.s. houden Henkjan Sprokholt en Bob Coret in sociëteit Concordia, Westhaven 27, een lezing over Gouda Tijdmachine. De lezing, die wordt georganiseerd door de historische vereniging Die Goude, begint om 20.00 uur en is vrij toegankelijk.

De maquette van Gouda 1562 in het museum is het bewijs dat je met 'saaie' gegevens uit het archief iets bijzonders kunt maken. Door huis voor huis archiefbronnen door te snuffelen, is uiteindelijk dit betrouwbare schaalmodel ontstaan. Met die gegevens uit het archief kunnen we nog veel meer mooie dingen maken. De hoeveelheid informatie die er ligt opgeslagen, is enorm. Gegevens over percelen, belastingopbrengsten, strafzaken, gebouwen en vooral: over mensen, over Gouwenaars. Wat zou je wel niet kunnen maken als je al die gegevens zou verzamelen? Dat is precies waar een groep van inmiddels zo'n 70 enthousiastelingen al meer dan 5 jaar mee bezig is. Elke archiefbron wordt gelezen en opgeslagen in een gigantisch computerbestand: de Gouda Tijdmachine (GTM). Ook prenten, foto's, kaarten, museumvoorwerpen, archeologische vondsten, bouwtekeningen, enz. worden gedigitaliseerd en aan het bestand toegevoegd.

Het initiatief van enkelingen is inmiddels omarmd door de historische vereniging Die Goude en het Streekarchief Midden-Holland. Vrijwilligers zijn wekelijks bezig met het lezen van bronnen en het invoeren van gegevens in de computer. Saai? Nee hoor, gezellig in de Chocoladefabriek en het werk is ook leerzaam. 
Over hoe het zo gekomen is, wat er allemaal gebeurt en wat er allemaal met de ingevoerde gegevens kan, vertellen Henkjan Sprokholt en Bob Coret op 12 april meer.

Henkjan Sprokholt is in het dagelijks leven docent klassieke talen op het Coornhert Gymnasium. In zijn vrije tijd is hij bezig met allerlei onderzoek naar de ruimtelijke ontwikkeling van Gouda. Zijn publicaties, lezingen, de cursus Goudologie en de maquette in het museum zijn voorbeelden van zijn werk.

Bob Coret is actief op het snijvlak van IT en erfgoed. Via KB nationale bibliotheek helpt hij erfgoedinstellingen in het Netwerk Digitaal Erfgoed. Via zijn eigen bedrijf Cornet Genealogie ontwikkelt hij internetdiensten voor stamboomonderzoekers, zoals Open Archieven en Genealogie Online.

Locatie
Sociëteit Concordia
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: