Activiteit

Lezing Gedeeld Slavernijverleden: Noraly Beyer en Hans K. Ploos van Amstel

donderdag 15 juni 2023 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Stichting 21 maart Gouda organiseert in het Herdenkingsjaar Slavernijverleden een verhaal en dialoog over een gedeeld slavernijverleden. Gasten zijn Noraly Beyer en Hans Kristian Ploos van Amstel. 

Noraly bracht in de documentaire Sporen van Suiker haar verleden in beeld en kwam meer aan de weet over haar voorouders. 

Hans Kristian opende een tijdcapsule met souvenirs uit Suriname van 1863-1873 van de familie van Emden, de voorouders van zijn schoonfamilie. Deze tijdcapsule bestaat uit aardewerk, een Mamio-kleedje, een fotoalbum, tekeningen van tropische vruchten, Bijbelse verhalen van de Evangelische Broederschap in het Sranantongo. Zo schiet je terug in de tijd, komt dit verleden scherper in beeld en komt dichtbij wat langgeleden leek. 

Geïnspireerd door 'De plantage van onze voorouders', kwamen de nazaten van slaafgemaakte en van slaven- en plantagehouder in Gouda bij elkaar. 

In de woorden van Noraly Beyer: "Ik kwam uit bij mijn voormoeder Sophietje die bezit was van Egbert van Emden. Sophietje was de min ofwel de voedster van de zoon van Egbert.' En van Emden nazaat Jan: 'Aan het eind van het bezoek drong het tot mij door, en dat emotioneerde mij haast, dat ons voorgeslacht melk heeft gedronken uit dezelfde moederborst.' Bij het afscheid maakt Noraly een selfie met Jan. 'Hij wit, ik bruin. We realiseren ons dat we ergens een band hebben' en we lachen wat verlegen naar de camera'. 

Een bijzondere geschiedenis, een eigen verhaal dat aanzet tot dialoog over een bewogen en gedeeld koloniaal verleden.

Locatie
Agnietenkapel
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Leeftijd
Vanaf 15 jaar
maximum aantal deelnemers
60

Aantal aangemelde deelnemers: 8

Deze mensen komen:
- Nelly Bakhuizen
- Ali van der Kemp de Mol
- Lia van Rijen

Meld je aan
Deel dit: