Aanbod

Training Zelfcompassie

Zelfcompassie is op een aardige manier omgaan met je zelf in moeijke situaties. Veel vaker zijn we kritisch en streng naar onszelf toe. Hoe zou je reageren als een goede vriend(in) iets moeilijks overkomt? Vaak heb je begrip of sla je een arm om iemand heen om te troosten. Om vervolgens te kijken hoe je iets kunt veranderen of accepteren. Maar doen we dat ook bij onszelf? Ik probeer zelf al jaren met compassie met mezelf om te gaan, maar dat blijft lastig:

"Zo had ikzelf een keer de bumper van onze auto compleet gemold vanwege een parkeerpaaltje dat ik over het hoofd had gezien. Het was best een klap. Net een nieuwe auto en durfde het mijn partner niet te vertellen. Ondertussen foeterde ik mezelf suf hoe stom ik was dat ik dat paaltje over het hoofd had gezien. Ik parkeerde de auto thuis zo dat de deuk niet opviel. De volgende dag moest ik het wel vertellen. Ondertussen kwam naast boosheid, ook schaamte om de hoek kijken. Ik was geen auto waard en zie je wel ik kan niet achteruit kan rijden. Ik probeerde ook met compassie naar mezelf te kijken, iedereen heeft wel eens een ongeluk. Na een slechte nacht heb ik het mijn man verteld en hij was niet boos zoals ik had verwacht. Nee hij was begripvol en vroeg of ik geen deuk had opgelopen. Daar had ikzelf geen moment aan gedacht. Hij gaf aan dat hij ook wel eens ergens tegenop had gezeten en bracht hem zelfs voor me naar de garage". Ik leerde hiervan dat ik vaker de criticus omhoog laat komen terwijl het mij zoveel meer geeft als ik vriendelijk naar mezelf ben in een moeilijke situatie.

Dat is wat Zelfcompassie ons leert; mindful kijken wat er gebeurt in vaak niet fijne gebeurtenis.  Beseffen dat iedereen wel eens een fout maakt of slecht reageert op een situatie. Daarvoor zijn we mens. Vervolgens kijken wat jezelf nodig heb om verder te komen of om te veranderen. Je ontwikkelt een innerlijke helper in plaats van ruimte geven aan de innerlijke criticus.

In de training Zelfcompassie worden praktische handvatten gegeven hoe je zelfcompassie kunt ontwikkelen. Er wordt ingegaan wat het verschil is tuseen zelfcompassie en zelfmedelijden en zelfwaardering en zelfcompassie. Dit zijn namelijk totaal andere reacties, maar lijken wel op elkaar. Er wordt uitleg gegeven over het jaag- gevaar- en zorgsysteem. In de training oefenen we aan de hand van praktische situaties, met meditatie, schrijfoefeningen, mindful bewegen, opdrachten op thuis mee te oefenen, het ontwikkelen van een compassievolle stem.

Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat zelfcompassie ons enorm helpt om ons blijer te voelen en het leven met meer vertrouwen tegemoet te treden. 

leeftijd 
vanaf 8 jaar
Illustration
 
Geplaatst op 28 mei 2018, 14:05 uur
Deel dit: