Organisatie

Museumhaven Gouda

Non-profit

Voor de Museumhaven Gouda treedt ik op als Coördinator Veiligheid, wat inhoudt dat ik de bij evenementen, zoals de Museumhavendagen, de evenementenvergunning aanvraag en het veiligheidsplan schrijf, overleg voer met betrokkenen (medeorganisatoren, gemeente, hulpdiensten, ondersteuners) en op de dag zelf namens de organisatie de leiding heb over veiligheid.


In de Museumhaven Gouda vindt u een prachtige collectie monumentale bedrijfsvaartuigen die het beeld op het water begin 1900 bepaalden. Het doel van het museum is het behouden van oudhollandse scheepstypen en de havensfeer in het Goudse stadsbeeld.


De Museumhaven ligt op een prachtige plek aan de rand van het oude centrum. De monumentale schepen liggen in de Turfsingel en de zwaaikom van de historische Mallegatsluis. Deze sluis verbindt de havenkom met de Hollandse IJssel. De IJssel is hier nog een getijdenrivier: heel bijzonder, zover landinwaarts. In de zomer is het een komen en gaan van pleziervaart.


Naast de sluis staat het oude schipperswachtlokaal, museumhavencafé ‘t IJsselhuis. Dit is geopend van donderdag tot en met zondag. Het terras heeft het mooiste uitzicht van Gouda. 's Avonds serveert de kok een heerlijk diner. 


Uitleg over de scheepstypen en de schepen vindt u op de informatieborden langs de kade. Op de Vest ziet u de werf met het Werfhuys, waar schippers werkzaamheden verrichten aan het eigen schip. Wie weet bent u getuige van traditionele, scheepsgebonden ambachten als klinken of smeden. 


Kortom: de Museumhaven Gouda is een bezoek meer dan waard. 


De Museumhaven Gouda is vrij toegankelijk. De schepen zelf zijn niet te bezoeken. Ze zijn namelijk bewoond. De schepen worden door de schippersgezinnen zelf gerestaureerd en onderhouden. Naast 20 ligplaatsen voor de vaste bewoners van de haven, kunnen passanten met een historisch schip een tijdelijke ligplaats krijgen. Meer informatie daarover is te krijgen bij de havenmeester van dienst.

Deel dit:
Contactpersonen van Museumhaven Gouda