Activiteit

Humanistich cafe: Het huis van de moraal: hoe maken we dilemma's bespreekbaar? Inleider: Ruud Meij

dinsdag 13 december 2016 , 20:00 - 22:00 uur

Ruud Meij heeft ons in vorige bijeenkomsten meegenomen met het zoeken van een antwoord op de vragen of we de publieke moraal zijn kwijt geraakt en of we nog gedeelde publieke waarden hebben. Zijn centrale overweging is, dat "het moreel juiste" weliswaar een privé zaak lijkt te zijn geworden, maar dat er een nieuwe publieke moraal geconstrueerd kan worden op basis van latente noties die om een nieuwe beschrijving vragen. Hij ziet daarbij uiteraard een rol voor humanisten: bouw mee aan "het huis van de moraal".

Tegelijkertijd zorgen de individualisering, de secularisering, de globalisering, het neoliberalisme en de informatie-overload voor een breed gevoel van onmacht bij mensen. Die machteloosheid leidt al snel tot wegkijken (relativeren, nuanceren) of populisme (terug naar vroeger en eigen wereldje). De moraal legt het dan al gauw af tegen de politieke werkelijkheid.

Is  "het huis van de moraal"  dan niet een te pretentieuze opgave?

Moeten we het daarom niet eenvoudig houden op "humanistisch café", de plaats waar we met elkaar praten over: hoe realiseren we meer menselijkheid?

Locatie
Turfmarkt 40, ingang achterzijde
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: