image

Gouda Bruist is een beweging van onderop, van alle Gouwenaars die actief zijn in de stad, de initiatieven die daaruit voortkomen en het online community platform wat ons verbindt, het platform voor alle Goudse (bewoners-)initiatieven. We brengen met Gouda Bruist meer plezier, creativiteit en verbondenheid in de straat, buurt, wijk en stad. Het is onze droom dat alle Gouwenaars onderdeel worden van het netwerk dat de stad bruisender, socialer en duurzamer maakt.

Organisatie
We zijn al sinds 2007 actief en sinds 2013 is Gouda Bruist een stichting met een bestuur. Het bestuur bestaat uit 3 leden. Voor de werkzaamheden van Gouda Bruist is op zzp-basis een klein kernteam van professionals actief. Onze financiering komt uit opdrachten en subsidies.

Download onze flyer

image

Activiteiten
We kijken wat er leeft en speelt in Gouda en sluiten daarop aan met onze activiteiten:

  • Via het Lief&Leedstraten project helpen we bewoners om meer verbinding in straten en buurten te maken. In dit project zijn bewoners actief als gangmaker voor hun straat en soms ook als buurtverbinder.
  • We organiseren elk kwartaal een verbindende buurtactie waar iedereen aan mee kan doen. Bijvoorbeeld: 150 Buurtkerstbomen, Soep op de Stoep, Gouda Bloeit.
  • We brengen mensen die actief zijn met buurt(moes-)tuinen bij elkaar via Eetbaar Gouda.
  • We helpen de energietransitie verder via Energienetwerk Gouda en bewoners die zich organiseren per wijk.
  • Via het project Allemaal Gouwenaars dragen we bij aan een inclusieve stad en buurt. Onze focus ligt op community building.
  • Op aanvraag organiseren we een Ideeënbrouwerij in de buurt of rond een specifiek onderwerp. Bewoners brengen hier zelf ideeën in. Doel is om van ideeën naar actie te komen.
  • We organiseren Bruispunten en Bruiscafe’s om elkaar te ontmoeten, te inspireren en nieuwe initiatieven verder te helpen. Kijk in de agenda wanneer het eerstvolgende Bruiscafé is.
  • Bruislab in de buurt is de plek waar we iedere dinsdag van 9.00-13.00 uur aanwezig zijn. We denken graag mee over jouw idee of initiatief en kunnen je helpen aan handige contacten, want we hebben een groot netwerk in Gouda. Bruislab reist door de stad. Kijk in de agenda op welke locatie we te vinden zijn.
  • Wekelijks kun je de nieuwsbrief in je mailbox ontvangen boordevol inspirerende activiteiten. Je kunt Gouda Bruist ook volgen op Facebook, Twitter en Instagram.
  • Op ons community platform kan iedereen zelf iets plaatsen. Gouda Bruist is in bedoeld voor bewonersinitiatieven en maatschappelijke, sociale en culturele activiteiten. Niet voor commerciële doeleinden.
image

Werkwijze
We volgen bij ons werk principes van Asset Based Community Development (ABCD) en van de BRUISmethode voor communitybuilding. Sterke uitgangspunten om je buurt mooier en leuker te maken.

Historie
In 2007 start een groepje Gouwenaars die meer plezier, creativiteit en verbondenheid in de samenleving wil brengen. Dit gebeurt door het brouwen van ideeën, organiseren van ludieke acties en het verspreiden van positief nieuws. Onder de naam Ideeënbrouwerij verwerft zij brede steun in Gouda met acties als de complimentenlijn en de Telegraag en GoudaGraag. Het netwerk van actieve mensen groeit en met steun van de gemeente Gouda en de woningcorporaties ontstaat in 2010 Gouda Bruist.

Contact
Bestuur: stichting@goudabruist.nl
Helpdesk: helpdesk@goudabruist.nl
Kernteam: samen@goudabruist.nl

Gouda Bruist is ook te vinden op Facebook, Twitter, Instagram en YouTube.