Dit project is afgerond
Project

Gouda Bloeit met bollen in je buurt

Geplaatst op 1 september 2022, 00:00 uur
Illustration

Als toetje van Gouda 750 jaar hebben wij een bollenplantactie voor de bewoners van Gouda: Doe mee met het poten van 75.000 krokussen met jouw buurt in het openbaar groen! Dat is één krokus per bewoner van Gouda!
Zo laten we Gouda bloeien in het vroege voorjaar. Fijn voor ons allemaal en speciaal voor de bijen en hommels. Het zijn allemaal biologische krokusbollen die ook nog verwilderen. Het worden er dus vanzelf steeds meer!

Om te zorgen dat in zoveel mogelijk buurten van Gouda krokussen komen hebben we 100 pakketten gemaakt met 750 bloembollen. Op deze kaart kun je zien waar alle bloembollen zijn of worden gepoot. 

GOUDA BLOEIT is een actie van Gouda Bruist met subsidie van GoudApot en Stichting Jac Bezemer.

Toelichting

Iedereen kon een pakket aanvragen met enkele voorwaarden:

  • Je doet de aanvraag samen met (minimaal) drie andere buren
  • De bollen worden geplant tussen 15 oktober - 30 november 2022 (je kunt zelf de dag bepalen)
  • Jullie planten de bollen in het openbaar groen, bijvoorbeeld in een plantsoen, grasveld of perk.
  • Maximaal een pakket per aanvrager. Gouda Bruist streeft naar verdeling van de pakketten over alle wijken en buurten van Gouda. Bij veel aanvragen uit dezelfde buurt worden deze zo nodig samengevoegd.

Bij het ophalen van het pakket ontvang je ook een werkinstructie.

Tips voor het kiezen van een geschikte plek:

  • Kies een plek van 15 m2, dat is genoeg om 750 bollen in te poten. Dat kan één veld zijn of een lange strook of enkele veldjes van bijvoorbeeld 5 m2. Maak de veldjes niet te klein en te ver van elkaar verspreid.
  • Bedenk dat deze krokussen verwilderen en dus ieder jaar terug komen en zich ook nog eens vermeerderen.
  • Kies een plek waar de grond ook goed doorlatend is, dat wil zeggen waar het water goed wegloopt na een regenbui, anders kunnen de bollen gaan rotten of kapotvriezen in de winter.
  • Kies een plek waar niet veel gelopen wordt of bijvoorbeeld vaak gevoetbald wordt, daar is de grond te vast en zit er te weinig lucht in de grond. En het is zonde als de krokussen platgelopen worden.

Inschrijving voor deze actie is gesloten. Alle 100 pakketten zijn uitgegeven, je kunt ze op deze kaart vinden.

thema 
water en groen, duurzaamheid & energie, natuur, leefbaarheid
Gewenst resultaat 
Eind 2022 zijn 75.000 verwilderingskrokussen gepoot in 100 buurten in Gouda.
Klaar
Illustration
 


Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 5 projectupdates

Heleen van Praag


Ondertussen zijn op steeds meer plekken de krokussen opgekomen van actie Gouda Bloeit. Als je je afvraagt waarom de krokussen zo ver uit elkaar staan...? Dat is met opzet gedaan zodat ze zich kunnen vermeerderen. In totaal zijn in 100 buurten 75.000 bollen door bewoners gepoot!

1
Open de update in eigen pagina

Heleen van Praag


Op allerlei plekken zijn inmiddels krokussen te zien van actie Gouda Bloeit! Afgelopen najaar hebben bewoners in 100 buurten in totaal 75.000 krokusbolletjes gepoot. Op verschillende plekken in de stad zijn vlaggetjes geplaatst om de plekken waar de krokussen staan te markeren. 

0
Open de update in eigen pagina
3 reacties

Aty Veldhuizen

wo 21 september 2022 17:13
voor het graslandje op de Groenhovenweg naast onze flat wil graag een bollenpakket aanvragen. Ik heb 3 buurvrouwen gevonden die mee willen helpen.

Aty Veldhuizen

wo 21 september 2022 17:15
foto toesturen lukt niet, helaas.

Jenny Schoemaker

do 20 oktober 2022 15:13
Helaas heb ik de actie gemist, bij ons op het Ravelplein is een ideale plek (eigenlijk 2 plekken, op het grasveld) voor de bloembollen. Dus mocht er nog iets over zijn, of een pakket niet opgehaad worden, dan houden wij ons aanbevolen. En zeker ook als het volgend jaar herhaald wordt!

Heleen van Praag

ma 24 oktober 2022 17:51
Hoi Jenny, ik mail je hierover