Bericht

Stichting Zuid-Hollands Landschap op zoek naar meer Goudse Beschermers

Geplaatst op 25 januari 2022, 15:25 uur
Illustration

Beste Goudse natuurliefhebber,

Vaak wordt aangenomen dat het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) een overheidsinstantie is. Dat misverstand helpt ZHL graag de wereld uit. Als particuliere stichting staat ZHL op eigen benen. Voor de financiering van de inrichting en het onderhoud van natuurgebieden is ZHL sterk afhankelijk van vrijwillige bijdragen. Daarin zit het verschil met de Groenalliantie Midden-Holland / Staatsbosbeheer, die ook rond Gouda werkt, maar wel een overheidsinstantie is.

Donaties zijn onmisbaar voor de Zuid-Hollandse natuur. Vergroting van het bestand aan Beschermers van het Zuid-Hollands Landschap is daarom nodig. Om te benadrukken dat je als betrokkene meer bent dan alleen donateur, hanteert ZHL de naam "Beschermer". Een stichting kan immers geen leden hebben. ZHL zou in 2022 graag provinciebreed meer Beschermers verwelkomen. Als daar een flink aantal Gouwenaars tussen zit, zou dat fantastisch zijn. Voor Gouda is ZHL immers de particuliere natuurbeschermingsorganisatie "net naast de deur" en een belangrijke speler in de nabije Krimpenerwaard.

Vergroting van het aantal Beschermers is hard nodig, want de druk op de Zuid-Hollandse natuur is ongekend. Groen wordt opgeofferd voor wegen en bebouwing. Stikstof verzuurt onze bodem. Met insecten en weidevogels gaat het slechter dan ooit. Ook in de Krimpenerwaard is dat volop merkbaar. Het beetje natuur dat er is, moet dus behouden en waar mogelijk uitgebreid worden. ZHL koopt daarom gebieden aan om deze te beschermen als natuur. Gebieden worden verbonden, zodat ze minder kwetsbaar worden en de biodiversiteit toeneemt. Voor de dieren en planten die hier leven, maar ook voor onszelf. Vaak kan er in gebieden van ZHL ook gewandeld en gefietst worden. Zo houdt natuur ons gezond en biedt ontspanning en plezier.

Voor minder dan drie euro per maand ben je al Beschermer. Aanmelden kan op www.zhl.nl/word-beschermer. Je ontvangt dan het magazine en de nieuwsbrieven en krijg je korting op excursies. Ook help je om de prachtige ZHL-gebieden zoals de Hooge Boezem achter Haastrecht en de Veerstalblokboezem tussen Gouda en Gouderak in stand te houden. De natuur is je dankbaar.

Ben je al een Goudse ZHL-Beschermer: stuur deze oproep dan vooral door.

 

 

Deel dit:
Afzender