Bericht

Louis Broekhuijsen interview #5

Geplaatst op 9 februari 2013, 17:47 uur

Groeten uit Utrecht

Met de viool terug naar Gouda

 

Louis Broekhuijsen woonde vlakbij onze Goudse Sint Jan, maar is inmiddels verhuisd naar het centrum van Utrecht. Onder het genot van een kopje pittig geurende thee, vertelt hij dat hij zich verbonden blijft voelen met Gouda.

Ondanks dat Louis en ik elkaar niet kenden, was ik gelijk welkom in zijn woning. De grote mate van gastvrijheid en het vertrouwen in zijn medemens vallen me direct op. Enthousiast begint Louis te vertellen over couchsurfing. Couchsurfing is een online sociaal netwerk van mensen die bij elkaar komen logeren op de bank (= couch). Louis stelt zijn huis open voor mensen die low budget reizen en een goedkope en gezellige slaapplaats zoeken. Samen koken, praten over verschillende culturen met wildvreemden, het is de gewoonste en gezelligste zaak van de wereld voor Louis. En als het vertrouwen goed zit, vertrekt hij gewoon de volgende dag alvast naar zijn werk, erop vertrouwend dat de couch-surfer na het uitslapen de boel netjes achterlaat en de deur goed achter zich dichttrekt, op weg naar de volgende bank. Eind 2012 mocht Louis in Utrecht zijn 100ste gast ontvangen.

 

Louis woonde met veel plezier in de Goudse binnenstad en was actief voor het wijkteam, voor de kerk en hij speelde bij de band Tooralay. Zelf was hij altijd aan de wandel door de binnenstad. Ogen open houden en mensen durven aanspreken op een eerlijke toegankelijke manier, vormen volgens hem de basis om je in te kunnen zetten voor je directe omgeving.

Maar net als de kat die voor een gesloten deur staat en naar buiten wil en vervolgens toch maar weer naar binnen, ging het kriebelen en Louis werd ongedurig. Ergens lang wonen ervaart hij als te gemakkelijk, hij was toe aan nieuwe impulsen. Dus verhuisde hij naar Utrecht. De technische ondersteuning van Praise-United en zijn inzet voor het wijkteam heeft hij inmiddels overgedragen, omdat je in dat geval gewoon beter kunt wonen op de plek waar je actief bent en je betrokken voelt vindt Louis.

 

De band Tooralay verbond hem nog een tijdje muzikaal met Gouda. Nu deze band niet meer bestaat is hij opnieuw regelmatig in Gouda te vinden om muziek te maken. Sinds 6 februari is Louis elke andere woensdagavond in de Westerschool (Kort Akkeren) te vinden, om te repeteren voor Het Mirakel van de Sluis.

Het Mirakel van de Sluis is een toneelvoorstelling, die uitgevoerd zal worden in de open lucht op 27 april 2013. Het decor wordt gevormd door de Stolwijkerschutsluis. Vanaf de tribune heeft het publiek zicht op de monumentale sluis en de voorhaven met historische schepen. Het orkest, met Louis op de altviool, zal spelen als het publiek de zitplaatsen op de tribune opzoekt. De oude sluiswachter zal de theatergangers meenemen naar zijn verleden, dat onlosmakelijk met dat van de sluis is verbonden. Na jaren van stremming dreigt definitieve demping. De sluiswachter is weinig hoopvol en heeft zijn lot met dat van de sluis verbonden. Zullen zij samen ten onder gaan?

De kaarten voor de avondvoorstelling zijn uitverkocht, maar ook overdag is er veel te beleven rondom de Stolwijkerschutsluis.

 

Louis Broekhuijsen studeerde rechten en is nu werkzaam in de IT.

Je kunt hem volgen op twitter @LouisVonBB en vinden op facebook www.facebook.com/Louis.Broekhuijsen

Meer informatie over het Mirakel van de Sluis vind je op

www.koudestart.nl/hetmirakelvandesluis.html

Deel dit: