Bericht

Bijzondere sluis in de bloemetjes gezet

Geplaatst op 22 juni 2011, 14:25 uur

Het Reeuwijks Verlaat is deze zomer een lust voor het oog. Op initiatief van enkele bewoners uit de omgeving is de sluis deze week in de bloemetjes gezet. Bij de sluis aan de Burgvlietkade in Gouda zijn deze week 16 bloembakken opgehangen en twee geraniumtorens geplaatst. De toegangspoort van Gouda naar de Reeuwijkse Plassen zal bij alle passanten een vrolijke, zomerse indruk achterlaten.

 

Toen Nelle Vanlier en haar partner Bernard van der Laan tijdens een vakantie in Frankrijk langs het Nantes-Brest kanaal fietste, waren zij zeer onder de indruk van de rijk met bloemen versierde sluizen. “Zo uitnodigend en gezellig; echt prachtig om te zien”, aldus Nelle Vanlier. Bij thuiskomst jeukten hun handen om het sluisje om de hoek ook zo mooi te maken. “Door de restauratie is het Reeuwijks Verlaat in ere hersteld. De sluis verdient het gewoon om in de bloemetjes te worden gezet”, aldus Bernard van der Laan. In samenwerking met de Gemeente Gouda, Cyclus, de wijkconsulent en het Wijkteam Gouda Noord zijn er bloembakken geplaatst en zal een groepje enthousiaste bewoners uit de omgeving de bloembakken onderhouden.

 

Het Reeuwijks Verlaat

De sluis is in 2009/2010 volledig gerestaureerd en ook het terrein rondom de sluis is opgeknapt. Daardoor heeft het zijn oorspronkelijk karakter vrijwel volledig terug. Het Reeuwijks Verlaat wordt vooral gebruikt door de recreatievaart van en naar de Reeuwijkse Plassen. De sluis heeft aan één kant twee uitgangen die elk op een water met eigen waterpeil uitkomen. Daarmee is de sluis een zogenaamde driewegsluis: een sluis die drie waterwegen met elkaar verbindt. In Nederland zijn er in totaal maar drie van dit soort sluizen. Het Reeuwijks Verlaat is de kleinste en de oudste.
Deel dit: