Activiteit

Uitnodiging CMG Filmvoorstelling: Poor Consuelo Conquers the World

vrijdag 7 februari 2014 , 20:30 uur

Een bijzondere documentaire waar een project van het Centrum Media & Gezondheid uit Gouda in schittert! In de documentaire worden fragmenten getoond van de internetserie SOUND (www.sound-soap.nl) rondom gehoorschadepreventie die het CMG i.s.m. EndeMol Productions heeft ontwikkeld. Toegang is gratis.

Beste stadsgenoot,

Dit jaar is het vijftien jaar geleden dat het Centrum Media & Gezondheid (CMG) is opgericht. Sinds onze start in 1999 gebruiken we entertainment media, storytelling en innovatieve communicatiemethoden om een bijdrage te leveren aan de gezondheid en kwaliteit van (samen)leven.

Om dit 15 jarig jubileum te vieren, nodigen we u graag uit op vrijdagavond 7 februari 2014 om 20.00 uur bij het CMG (Peperstraat 35) voor het bijwonen van de vertoning van de internationale Entertainment-Education documentaire Poor Consuelo Conquers the World (90 min, engels ondertiteld). In deze unieke documentaire is te zien hoe wereldwijd in soapseries en telenovelas maatschappelijke- en gezondheidsthema’s worden verwerkt. Peter Friedman, vermaard documentairemaker, reisde de hele wereld over op zoek naar plekken waar deze zogenaamde Entertainment-Education (EE) strategie succesvol is toegepast (zie samenvatting op de achterzijde).

Voor deze bijzondere documentaire heeft Peter Friedman ook het Centrum Media & Gezondheid in Gouda bezocht als voorbeeld van een succesvol Europees Entertainment-Education project. In de documentaire worden fragmenten getoond van de internetserie SOUND (www.sound-soap.nl) rondom gehoorschadepreventie die het CMG i.s.m. EndeMol Productions heeft ontwikkeld. Arvind Singhal (USA), één van onze samenwerkingspartners en andere geïnterviewde in de documentaire, zal tijdens deze filmvoorstelling als speciale gast van het CMG aanwezig zijn en een korte inleiding verzorgen.

We ontvangen u graag vanaf 19.30 uur met koffie en thee bij het Centrum Media & Gezondheid. Aanvang film 20.00 uur. Wij zijn gevestigd in het voormalige Gymnastieklokaal op Peperstraat 35. Toegang is gratis.

U kunt zich aanmelden door te mailen naar info@media-gezondheid.nl.

We hopen u op 7 februari te mogen begroeten!

Vriendelijke groeten,

Martine Bouman, Wetenschappelijk Directeur

Samenvatting: Poor Consuelo Conquers the World

Wereldwijd zitten vele miljoenen kijkers aan de buis geplakt als hun favoriete soap of telenovela wordt uitgezonden. Het perfecte middel om sociale verschuivingen te bewerkstelligen, bedenkt dr. Miguel Sabido in de jaren zestig. De kleurrijke Mexicaan wordt voor gek versleten, maar is ervan overtuigd dat de massa de grote wereldproblemen kan oplossen. Bevlogen vertelt hij over het succes van zijn eerste soapserie, waarin een oude man per se de lagere school wil afmaken. Volgens Sabido zet de serie een half miljoen volwassenen aan om een educatieproject van de overheid te doorlopen. Meerdere geslaagde series volgen en zowel hij als verschillende experts in onder andere massacommunicatie en psychologie komen aan het woord over welke factoren aan de successen hebben bijgedragen. Sabido's concept van de soap voor sociale verandering, waarbij de personages als rolmodellen fungeren, heeft de afgelopen decennia in verschillende landen in Azië, Europa, Afrika en Zuid-Amerika navolging gekregen. Het publiek krijgt hierin handvatten aangereikt om problemen rond mishandeling, alcoholisme, gehoorschadepreventie, homoseksualiteit en hiv aan te pakken. Ontroerend zijn de getuigenissen van daadwerkelijke belangrijke verbeteringen in de levens van meestal arme, kwetsbare mensen. Tegelijk zorgen de vele soapfragmenten vol gezwollen muziek, uitvergrote situaties en hoog oplopende emoties voor een lichte noot.

Locatie
Centrum Media & Gezondheid
meer info over organisatie 
3jv2rt5g02kjf
Deel dit: