Activiteit

Blootgewoon? Blootnodig!

wo 6 mrt 2024 - zo 31 mrt 2024 , 12:00 - 17:00 uur
Illustration

Dertien vrouwelijke kunstenaars tonen hun werk in de expositie 'Blootgewoon? Blootnodig!', te zien van 6 t/m 31 maart bij De Firma | kunstcentrum Gouda en nog 3 andere locaties in de stad. De opening van de tentoonstelling is heel toepasselijk op vrijdag 8 maart tijdens internationale vrouwendag.

We (wij vrouwen) waren zo goed op weg eind jaren 60; bh’s aan de wilgen, “Baas in eigen buik” en de Dolle Mina’s maakten de weg vrij voor gelijke rechten en gelijke behandeling. Wat is er gebeurd dat we nu toch weer in een preutse golf zijn beland? Naakt lijkt taboe, borsten en schaamhaar lijken plots iets vies, censuur op Social Media waar met name de vrouwentepel in de ban is gedaan.

Gelijktijdig zie je (wereldwijd) dat de positie van de vrouw onder druk komt te staan. De ideale vrouw werkt alsof ze geen kinderen heeft en zorgt voor haar gezin alsof ze geen betaalde baan heeft. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen, er zijn nog steeds veel minder vrouwen te vinden in topfuncties. Geweld tegen vrouwen neemt toe. Is hier een verband tussen? Op alle fronten is de beweging weer naar achter de voordeur, onder de handdoek, uit het zicht. Waar komt dit vandaan? Is het de impact van Social Media? De angst voor imperfectie? De angst voor publicatie op het net zonder toestemming? De groeiende rechts-populistische beweging, of speelt ook het geloof en cultuur nog een rol?

De dertien exposanten zien werk aan de winkel: wees trots op je vrouwzijn, wees trots op je lichaam: vier het!  Zij reageren in deze tentoonstelling op dit thema, ieder op eigen wijze en in verschillende disciplines.

Het werk is te zien op 4 locaties in de binnenstad van Gouda:
* De Firma | kunstcentrum Gouda, Achter de Kerk 13
* Stadskant, Agnietenstraat 19
* Het Brugwachtershuisje, Korte Vest 2a
* Etalage Nana, Blauwstraat 12

Deelnemende kunstenaars: Wendy van den Heuvel, Ank van der wal, Petra Werlich, Shirley van de Wiel, House of Daan, Patricia van de Camp, Jet Crielaard, Frances van Gool, Doreen Meer, Saskia Vergunst, Lidy Jacobs, Renee Toonen, Lieke Hendrikse (Keraliek)

Opening: 8 maart (internationale vrouwendag) 20.00 uur bij De Firma | kunstcentrum Gouda

Locatie
De Firma | kunstcentrum Gouda
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
start / einde
Gestart op wo 6 maart 2024. Beëindigd zo 31 maart 2024
Illustration
Zeefdruk 'Tieten' van Wendy van den Heuvel
Deel dit: