Aangeboden dienst

Feldenkrais-lessen: Bewustworden door Bewegen

door Brein in beweging
locatie De Berk

Feldenkrais gaat over bewustworden, jezelf belichamen, aanwezig zijn, ervaren, echt beleven en behoeft wel enige uitleg:

Feldenkrais is een body-mind benadering met een wetenschappelijke basis*. Je spreekt het lerend vermogen van je brein aan: je ervaart door te doen. Je ingebouwde intelligentie haar werk laten doen – dat is organisch leren en het grootste plezier dat je jezelf kunt doen.

Het is een vaardigheidstraining: je leert wat je al kunt beter te doen. Je scherpt je waarnemingszin aan. Je maakt – meestal liggend - reeksen langzame bewegingen. Je hoeft niet per se iets te bereiken en niet te ‘zweten en puffen’. Je hoeft alleen maar nieuwsgierig te zijn, je aandacht te richten op wat je doet en erop attent te zijn dat je je niet gaat inspannen – zo kom je in de ideale toestand om te leren. De lessituatie is een laboratorium waarin je je mogelijkheden verkent en als vanzelf verruimt.

Spelenderwijs doe je meer kennis over jezelf op. De vraag is telkens ‘hoe organiseer ik mezelf?’: hoe doe ik het? Wat doet er allemaal mee en wat niet? Zijn er delen die mee willen doen en hou ik die misschien tegen? Zijn er delen die meedoen, terwijl ze helemaal niet mee hoeven te doen? Door aan deze aspecten aandacht te schenken daag je je brein uit en je hersenen doen de rest van het werk: door een ingebouwd mechanisme verminderen dwangmatige en onnodige spieraanspanningen (dus belasting van spieren en gewrichten) en verbetert de manier waarop je beweegt – deze wordt efficiënter en daarmee harmonischer.

Daarom is het Feldenkrais-werk een middel waarmee je beter voor jezelf kunt zorgen. Bestaande ongemakken bij het bewegen kun je verhelpen of verzachten en toekomstige kun je voorkomen (preventie). Je gaat hoe dan ook - los van evt. klachten - lichter, dus prettiger bewegen. Doordat je coördinatie verbetert word je soepeler én verbetert je evenwicht.

Door de verwevenheid van body en mind is de werkzaamheid van de lessen in alles wat je doet merkbaar: je onafhankelijkheidszin en verbeeldingskracht krijgen een boost, je krijgt meer keuzevrijheid en je wordt zowel spontaner als zekerder. Met je vergrote innerlijke houvast en openheid functioneer je ook beter in de buitenwereld - daar gaat het uiteindelijk om natuurlijk. Je weet beter wat je te doen staat en wat nog wel bij je past en wat niet meer. Kortom, je krijgt meer lol in je leven en je kunt nog op je zorgkosten besparen ook.

*zie ook de inzichten bij de hersenwetenschap, onder meer bij Erik Scherder en Margriet Sitskoorn

Elk jaar geef ik 3 series lessen in De Berk. In 2018 start serie 1 op dinsdagavond 9 jan. en woensdagochtend 10 jan. Zie voor meer informatie http://www.marleenvanderstap.nl en http://www.feldenkrais.nl en kijk ook op de kalender, bij de berichten en de activiteiten.

 

Foto