Activiteit

Lezing Alphons Katan

donderdag 24 april 2014 , 22:00 uur

Alphons Katan woonde als enig kind van een joods (niet-gelovig) echtpaar tot 1942 in Leeuwarden. Zijn gehandicapte vader was o.a. econoom, beëdigd vertaler en gaf privélessen. Als zijn ouders in 1942 kort na elkaar worden gearresteerd, krijgt hij onderdak bij bejaarde joodse vrienden van het gezin. Met dit echtpaar komt hij terecht in Kamp Westerbork, waar hij een half jaar verblijft. Wanneer een tante de Duitsers weet te overtuigen dat haar neefje half-joods zou zijn, wordt hij vrijgelaten. Hij overleeft de oorlog in Den Haag respectievelijk Leiden. Zijn moeder wordt vermoord in Auschwitz, zijn vader in Gusen, een nevenkamp van Mauthausen. In dat kamp is zijn vader het slachtoffer van de medische experimenten van de nazi's. Als Alphons in 1994 foto's van zijn vader in kampkleding en een foto van diens skelet ontdekt, begint hij een zoektocht naar het skelet en eist hij een verbod op het gebruik van de foto's.

In het naschrift van genoemd boek wordt een parallel getrokken tussen situaties en symptomen van vóór en van ná W.O.II. Het gevaar is dat wij, in plaats van lering te trekken uit de bittere opgedane ervaringen, vergeten wat er is gebeurd. Willen wij die gevaarlijke tendens het hoofd bieden, dan vereisen op korte termijn veel van de begrippen als ons democratisch stelsel, ons economisch stelsel en ons onderwijs ingrijpende aanpassingen.

De lezing in Verzetsmuseum Zuid-Holland wordt op donderdag 24 april 2014 gehouden, de inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. De entree is gratis, maar reserveren is verplicht. Dit kan tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.

Locatie
Verzetsmuseum Zuid-Holland
meer info over organisatie 06708cq2rlrw7
Deel dit: