Activiteit

Henri Fantin-Latour - dromen op doek

zaterdag 26 oktober 2013 , 13:00 uur
Solotentoonstelling Fantin in Museum Gouda

Eind oktober opent Museum Gouda een bijzondere expositie. Voor het eerst is in Nederland een solotentoonstelling te zien van de Franse schilder Henri Fantin-Latour (1836–1904). Zestien musea uit binnen- en buitenland werken mee om een selectie van zijn schilderijen eenmalig bijeen te brengen. Naast deze musea brengen ook particuliere verzamelaars werk van Fantin-Latour in. De tentoonstelling is te zien van 26 oktober 2013 tot en met 30 maart 2014.

Door zijn veelzijdigheid levert een solotentoonstelling over Fantin-Latour een rijk en geschakeerd beeld op. Het doel is de bezoeker kennis te laten maken met deze bijzondere schilder en een beeld te geven van zijn leven en zijn veelzijdige oeuvre. De ruim zestig schilderijen in de tentoonstelling zijn onderverdeeld in drie thema’s: stillevens, portretten en mythologische werken. De werken zijn afkomstig uit zestien musea uit binnen- en buitenland en uit particulier bezit. Gerenommeerde musea als Musée d’Orsay in Parijs en Museum Kröller-Müller geven werk in bruikleen voor deze tentoonstelling.

Het museum heeft een vaste collectie schilderijen uit de negentiende eeuw en vroeg twintigste eeuw - Van Daubigny tot Weissenbruch - verzameld door Paul Arntzenius (1883-1965). Tot deze collectie behoort ook een werk van Fantin-Latour uit 1859. Het werk van Fantin-Latour wordt dan ook getoond in de context van tijdgenoten als Daubigny, Redon, Israels en Weissenbruch en plaatst de museumcollectie daarmee in een breder perspectief.

Bij de tentoonstelling verschijnt een special van Kunstschrift, geheel gewijd aan Henri Fantin-Latour, met bijdragen van verschillende auteurs.

Er is een rijk gevarieerd cultureel programma bij de tentoonstelling met rondleidingen, lezingen, muziek, poëzie en een speciaal kinderatelier. Hier kunnen kinderen hun eigen stillevens maken. Daarnaast mag er een keer wél lekker op de muur getekend worden: wie wil, mag het bloemenbehang op de muren mooi inkleuren. In de filmzaal is doorlopend een film over het leven en werk van Henri Fantin-Latour te zien.

De tentoonstelling wordt gesteund door het VSBfonds, de Turing Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Goudse sponsors zijn de Rabobank Gouwestreek, Bouw- en Aannemersbedrijf Van Dijk en het Best Western Hotel Gouda. Er wordt samengewerkt met muziekgezelschappen, de kunsthistorische vakwereld en diverse Goudse partners.

Locatie
Museum Gouda
meer info over organisatie 3rdszf9ep3opb
Deel dit: