Humanistisch Verbond Humanistiche Canon: Secularisering
Levensbeschouwing, godsdienst en spiritualiteit in een seculiere samenleving. Inleider: Peter de Wit
De Verlichtingsfilosofen hebben zich in de tweede helft van 18e eeuw sterk gemaakt voor de scheiding van kerk en staat. Hoewel de mate van scheiding wel verschilt tussen het ene en het andere land is dit na de Franse Revolutie een leidend principe geworden in de democratische rechtstaat.
Ook verder in het publieke leven verloren de kerken in de loop van de 19e eeuw terrein.
Belangrijke denkers van rond 1900 zagen religie langzaam haar sociale betekenis verliezen. Met de modernisering wordt religie een privé zaak of verdwijnt helemaal, stelden ze.
In 1880 liet Nietzsche de dolle mens op klaarlichte dag met een lantaarn op de markt naar God zoeken. Hij meende, dat het geloof in de christelijke god ongeloofwaardig is geworden. Freud meende, dat godsdienst een wensvervulling was om de menselijke hulpeloosheid dragelijk te maken.
De canon zet nu, anno 2016, vraagtekens bij deze stelling dat de secularisering toeneemt. De spirituele en morele rol van religies is wereldwijd overeind gebleven. Realiteit is dat een derde van de Nederlandse bevolking dagelijks bidt. Religie is niet verdwenen, zoals de 19e eeuwse rationalisten dachten dat zou gebeuren.
De vraag van de canon is: zijn er bruggen tussen humanisme en religie?
Laat u uitdagen. Neem deel aan deze of aan een van de andere inleidingen, telkens op de eerste dinsdagavond van de maand. U kunt per keer besluiten te komen en kiest het thema dat u aanspreekt. De Humanistische Canon vindt u op www.humanistischecanon.nl .
Peter de Wit leidt op deze avond een thema uit de canon in. Hij prikkelt de aanwezigen om de canon te gebruiken zoals het bedoeld is: als een bron van verdieping in de geschiedenis en het actuele belang van het humanisme, en vooral als een bron welke leidt tot reflectie: waar sta ik zelf?