Activiteit

Collegetoer Gouda nr 3: Medisch handelen: waar trekken dokters een grens?

donderdag 5 oktober 2017   |   20:00 - 22:00 uur   |   Arti Legi

Over het nut en de noodzaak van medische handelingen kunnen dokters en patiënten van mening verschillen. Patiënten willen een peperduur medicijn, een antibioticumkuur, of een complete bodyscan, maagverkleining en euthanasie, terwijl de dokter natuurlijk herstel wil afwachten en de patiënt probeert te motiveren tot gedragsveranderingen als meer bewegen, dieet aanpassen, stoppen met roken en bijna niet drinken.

Vaak is er sprake van een glijdende schaal.
Wat mag je van de dokter verwachten? Wie beslist wat? Mogen dokters patiënten met een ongezonde levensstijl behandeling weigeren? Moeten we vaccinatie verplichten? Hoe bepalend is de opleiding die de artsen zelf hebben genoten en de werkcultuur? Trekken artsen in academische ziekenhuizen andere grenzen?

Twee zeer bevlogen topspecialisten gaan het elkaar vragen.

Prof.dr. Paul Brand, kinderarts (gespecialiseerd in astma en allergie), werkt sinds 1997 op de Amalia kinderafdeling van het Isala VrouwKindCentrum in Zwolle. Hij houdt zich ook bezig met onderwijs, opleiding en met wetenschap. Maatschappelijk is hij actief voor de Stichting Rookpreventie Jeugd. Zijn grote hobby is schrijven: columnist voor “Veldwerk” en Medisch Contact, twee romans, leerboeken en zijn meest recente boek over samenwerken in de spreekkamer: "Dansen met de dokter".

Zie:  https://www.youtube.com/watch?v=2m5mNEiU010 en https://www.vn.nl/de-beste-in-zijn-vak-kinderlongarts-paul-brand/. Zie ook op twitter: @paulbrandzwolle

Prof.dr.Irene Mathijssen, plastisch chirurg (gespecialiseerd in aangeboren of verworven afwijkingen aan het gezicht en de schedel), werkt sinds 2005 in het Erasmus MC; sinds 2016 is ze tevens afdelingshoofd. Ook in Europees verband vervult ze bestuursfuncties binnen haar vakgebied. Naast patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek doen, geeft ze haar deskundigheid door als opleider aan jonge mensen en aan het grote publiek (Voor vijf colleges van haar zie: www.universiteitvannederland.nl). Haar grote hobby is wetenschappelijk onderzoek doen en erover vertellen.

Zie voor een kennismaking: TEDx https://www.youtube.com/watch?v=hqoVY6e-Fvk .

 

Plaats: Arti Legi, Markt 27, Gouda

Ontvangst met koffie vanaf 19:30 uur

Aanvang 20:00 uur

Eindtijd rond 22:00 uur

DEELNAME 25 euro pp (10 euro scholieren en studenten) inclusief aangeklede welkomst- en pauzedrank.

AANMELDEN via email naar ctgouda@gmail.com, graag onder vermelding van het aantal personen en uw volledige naam. U ontvangt daarna bevestiging en informatie over de betaling.

 

Rolstoeltoegankelijk

Parkeren: houd rekening met koopavond. 10 minuten loopafstand van NS Station Gouda

Opbrengst van de avond is voor: Preventie van kindhuwelijken in Pakistan

 

 

 

kosten met korting
kosten toelichting Deelname € 25 pp, € 10 scholieren en studenten. Opbrengst van de avond is voor Preventie van kindhuwelijken in Pakistan
doelgroep:  Alle volwassenen
meer info over locatie Ontvangst met koffie vanaf 19:30 uur Rolstoeltoegankelijk
aanmelden Aanmelding vooraf noodzakelijk