Activiteit

Collegetoer Gouda nr 4: Veiligheid of Privacy: wat leveren we in?

donderdag 15 maart 2018   |   20:00 - 22:00 uur   |   Arti Legi

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart zijn bescherming van onze privacy en veiligheid botsende waarden.Tegelijkertijd zal er een raadgevend referendum plaatsvinden over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, de zogenaamde ‘Sleepwet’.
De ‘sleepwet’ is onderwerp van veel discussie. Hoe wezenlijk is deze wet voor onze veiligheid? In hoeverre wordt onze privacy er onaanvaardbaar of onnodig door aangetast? 

Twee deskundigen gaan erover met elkaar in gesprek. Paul Abels, weet alles van veiligheid en terrorisme, Quirine Eijkman, weet alles van privacy, wat mag er wel, wat mag er niet.

Prof. dr. Paul H.A.M. Abels is bijzonder hoogleraar Governance of Intelligence and Security Services bij de Universiteit Leiden.
De leerstoel is gericht op wetenschappelijk onderzoek over het werk van Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten en alle daaraan gerelateerde vraagstukken. Meer kennis en inzicht op dit terrein zal ten goede komen aan de politieke en maatschappelijke discussie over de werkzaamheden van deze diensten.
Paul Abels heeft binnen de BVD/AIVD en als oud-leidinggevende bij de NCTV ruim dertig jaar ervaring als inlichtingenproducent en –consument.
Naast zijn hoogleraarschap is Abels als raadadviseur verbonden aan de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). Ook is hij betrokken bij The Netherlands Intelligence Studies Association (NISA).

Mr. dr. Quirine A.M. Eijkman is ondervoorzitter onderzoek & advies College voor de Rechten van de Mens (CRM).
Quirine Eijkman is collegelid en lector Toegang tot het Recht bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie (KSI) van de Hogeschool Utrecht. Zij heeft een achtergrond als onder meer hoofd Politieke Zaken & Persvoorlichting van Amnesty International, senior-onderzoeker/docent Veiligheid & Rechtstaat bij het Centrum voor Terrorisme- en Contra-Terrorisme (CTC) van de Universiteit Leiden en adviseur humanitair oorlogsrecht bij het Rode Kruis.
In 2007 promoveerde zij op een rechtssociologisch proefschrift over mensenrechtenimplementatie bij de politie in Costa Rica, Studie- en Informatiecentrum (SIM) van de Universiteit Utrecht. Quirine zit in de Raad van Advies van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM).

De opbrengst van de avond is voor het project: Preventie van kindhuwelijken in Pakistan

AANMELDEN via email naar ctgouda@gmail.com, graag onder vermelding van het aantal personen en uw volledige naam. U ontvangt daarna bevestiging en informatie over de betaling.

 

 

kosten toelichting 25 euro pp (10 euro scholieren en studenten) inclusief aangeklede welkomst- en pauzedrank. Er zijn enkele plaatsen beschikbaar tegen gereduceerd tarief.
doelgroep:  Alle volwassenen
Thema's: Veiligheid
meer info over locatie AANMELDEN via email naar ctgouda@gmail.com, graag onder vermelding van het aantal personen en uw volledige naam. U ontvangt daarna bevestiging en informatie over de betaling. Rolstoeltoegankelijk Parkeren: houd rekening met koopavond. 10 minuten loopafstand van NS Station Gouda
aanmelden Aanmelding vooraf noodzakelijk