Activiteit

Lezing door Denker des Vaderlands René ten Bos: Gouda in 2043.Wat op het spel staat - hoe richting te vinden

zondag 7 oktober 2018 , 14:00 uur

Aanvang 14.00 uur Inleiding en jubileumviering (vanaf  15.30 uur). Wat op het spel staat  - hoe richting te vinden. Prof. dr. René ten Bos is  de ‘Denker des Vaderlands’ en als hoogleraar filosofie verbonden aan de Radboud Universiteit bij de afdeling Management Sciences.

Alarmisme en apocalyptisch denken helpen niet om meer richting te vinden (René ten Bos).

In oktober van dit jaar bestaat de Stichting Agnietenconvent een kwart eeuw. Over nog eens 25 jaar leven we in Gouda en omstreken in het jaar 2043. Hoe zou de samenleving er dan uit zien? En hebben de mensen in de jaren daarvoor ingezien welke uitdagingen hen te wachten staan?
In zijn boek ‘Wat op het spel staat’ (2017 De Bezige Bij, Amsterdam) voert Philipp Blom (historicus en filosoof) een gedachte-experiment uit. Hij beschrijft hoe de mensen een angstige droom dromen. Een nachtmerrie waarin hun kinderen en kleinkinderen hen confronteren met de penibele situatie waarin zij verkeren doordat hun (groot)ouders niets gedaan hebben met alles wat al bekend was. Met de invloed van de mens op de klimaatverandering, met de dreigende voedselschaarste, de dreigende volksverhuizingen, de ecologische rampen en met de werkloosheid door robotisering. Daarmee geconfronteerd komen de mensen massaal in beweging.
Wat staat er volgens ons op het spel? Kunnen wij tot verandering komen of klampen we ons vast aan wat we nu hebben? Wat voor perspectief hebben we? Kunnen we ook met andere maatschappelijke structuren zin geven aan ons bestaan?

 

Locatie
Agnietenkapel
Kosten
Gratis
Kosten toelichting
Na afloop vragen we een bijdrage om de kosten van de lezing, de huur en koffie etc. te kunnen betalen
Doelgroep
Alle volwassenen
Illustration
 
Deel dit: