Activiteit

Expositie Pim Leefsma

di 15 jan 2019 - ma 4 mrt 2019   |   9:00 uur   |   Cultuurhuis Garenspinnerij

Tot en met 4 maart is het werk van de Goudse Kunstenaar Pim Leefsma te bewonderen in de foyer. Op donderdag 24 januari om 20.00 uur wordt de expositie, samen met de kunstenaar, feestelijk geopend door directeur van de Garenspinnerij: Willem van den Broek. (Vrije toegang voor alle belangstellenden.)

Pim Leefsma (Gouda, 1947)

Tijdens zijn opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag maakte hij reeds etsen waarin, in stripachtige reeksen, zijn fantasie en speelsheid zich manifesteerden. Geïnspireerd door de sprookjesachtige, mythische sfeer van o.a. de Perzische miniatuurkunst en 'Les très riche heures du Duc du Berry' (de gebroeders van Limburg) specialiseerde hij zich na zijn Haagse tijd in het tekenen van kleine kleurige prenten. Deze werden op geprepareerd papier getekend met Oost-Indische inkt en gouache.

Als (h)erkenning van zijn talent ontving hij in die periode o.a. de Aanmoedigingsprijs van de Gemeente Gouda en de Geert Bouwmeesterprijs. Ook is hij indertijd samen met 24 andere kunstenaars uitgenodigd om ieder een informeel portret van Koningin Juliana te maken, dit ter gelegenheid van haar 25-jarig regeringsjubileum.

In de loop der tijd groeiden zijn kleine prenten uit tot grotere, vaak zeer fijn gedetailleerde, poëtische tekeningen, zowel in zwart/wit als in kleur. Hierin lijken talloze elementen (menselijke-, dierlijke-, geometrische- en fantasievormen), soms zwevend in oneindige ruimten, soms met elkaar verbonden door ingewikkelde structuren, ieder hun eigen rol te spelen. Verhalen zonder woorden die niet alleen liefelijk en sprookjesachtig zijn maar ook werkelijkheid en fictie op wonderlijke wijze aan elkaar verbinden. Tussen deze ontwikkelingen door ontstonden ook vereenvoudigde voorstellingen in min of meer abstracte vormen die op het eerste gezicht nieuwe wegen in lijken te slaan, doch nader bekeken duidelijke verbindingen hebben met de tekening

Pim Leefsma beperkt zich in zijn uitingen niet alleen tot het platte vlak, maar verwerkt deze ook op 3-dimensionale voorwerpen. Solo- en groepstentoonstellingen zijn er regelmatig geweest o.a. in: Galerij Asselijn, Amsterdam / Franz Bader Gallery, Washington DC / Institut Neerlandais, Parijs / Stedelijk Museum, Gouda / Cobra museum, Amstelveen / Stadsgalerie, Gouda / Stedelijk museum Stellingwerf-Waerdenhof, Hasselt, België / Museum De verborgen tijd, Gouda.

Toegang: gratis

Kosten
Gratis
Gestart op
di 15 januari 2019
Beƫindigd
ma 4 maart 2019