Activiteit

G1000 Café Gouda update

maandag 13 mei 2019   |   19:00 - 22:00 uur   |   De Kleischuur

UPDATE: De Nieuwe Denker des Vaderlands, Daan Roovers, zal een bliksembezoek brengen aan het G1000 Café vanwege haar interesse in deliberatieve democratie. Door de drukte in haar programma zal zij tijdens de avond geen lezing houden, maar wel mee denken en doen. Haar laatste boek Wij zijn de politiek is een mooie inkijk in de gedachten achter vernieuwende democratie zoals de G1000.

Op maandagavond 13 mei organiseren Dennis de Gruijter en PlatformG1000.nu een G1000 Café in de Kleischuur. De avond begint om 19:30 met vanaf 19:00 inloop. Tijdens het Café worden Gouwenaars geinformeerd over het hoe en waarom van de komende G1000Gouda.

Iedereen die het leuk vindt om meer te weten over deze vernieuwende vorm van democratie of mee wil doen in de organisatie is bij deze van harte uitgenodigd. De avond is natuurlijk gratis, maar aanmelding is verplicht!

Wat is een G1000?

Platform G1000.nu is een landelijk burgerinitiatief van een aantal Amersfoortse burgers, die in 2014 de eerste G1000 in Nederland organiseerden. Sindsdien zijn er 22 Burgertoppen,een aantal Burgerforums en onlangs met veel succes 2 Burgerraden georganiseerd.

Een G1000 bestaat uit een traject en een aantal stappen. De G1000 start met een burgertop, een evenement waarbij op één dag 100 tot 1000 inwoners en betrokkenen met elkaar in gesprek gaan over hun eigen stad, dorp of gemeente of over een specifiek onderwerp.  Zij gaan op zoek naar wat zij samen belangrijk vinden voor hun gemeente. Zij doen dit op basis van ‘de dialoog’. Deze is gebaseerd op een open gesprek waaraan alle deelnemers op basis van gelijkwaardigheid deelnemen. De deelnemers kiezen met elkaar de onderwerpen, werken deze uit en maken een keuze uit de voorgestelde oplossingen. Tot slot bepalen zij wat er aan het einde van de dag met de uitkomsten gebeurt.

De voorstellen van de burgertop worden voorgelegd aan de rest van de gemeente in het burgerforum. Iedere inwoner kan via een forum op de voorstellen reageren. Dat kan online, maar ook kan er voor gekozen worden kleinere ontmoetingen te organiseren, waarin de voorstellen worden voorgelegd.

We starten het burgerforum met het vormen van werkplaatsen. Zij halen de reacties op en verwerken deze in de voorstellen.

We ronden de G1000 af met een slotbijeenkomst: de Burgerraad. Die bestaat uit deelnemers van de Burgertop. Zij beoordelen de voorstellen die door de werkplaatsen zijn ingediend. Sommige worden aangenomen, andere niet. De voorstellen die aangenomen worden vormen samen; HET BURGERBESLUIT.

De voorstellen waar door de helft van de leden van de Burgerraad + 1 voor wordt gestemd, worden aangenomen. Zij vormen samen het Burgerbesluit. Dit Burgerbesluit wordt door alle leden van de Burgerraad ondertekend. De burgemeester wordt gevraagd om dit Burgerbesluit voor te leggen aan de gemeenteraad met het verzoek om het besluit uit te voeren.

Aanmelden verplicht!

Nieuwsgierig naar wat de G1000 is, hoe het werkt, of wilt u meehelpen met het organiseren van deze nieuwe vorm van democratie? Kom dan op maandagavond 13 mei naar het G1000 Café in De Kleischuur! U kunt zich aanmelden via de aanmeldknop onder dit bericht of door een email te sturen naar info@doendoordenken.nl

kosten gratis
doelgroep:  Alle volwassenen
aanmelden Aanmelding vooraf noodzakelijk
bijzonderheden
De datum van het G1000 Café is wegens omstandigheden verplaatst van 4 april naar 13 mei 2019!

Maximum aantal deelnemers: 50

Aantal aangemelde deelnemers: 7

Deze mensen komen:
- Peter Lechner
- Bram Talman
- Swier Jan Miedema
- Flip Zandanel
- Peterpaul Kloosterman

Meld je aan
1 reactie

Dennis De Gruijter

Laat je niet misleiden door de aanmeldingen op deze pagina, de meesten komen via de email binnen. De teller staat nu op dertig. Je kunt je nog aanmelden!
6-mei-2019 11:55
Wil je ook reageren? Meld je dan aan