Activiteit

Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet in Gouda

vrijdag 3 mei 2019 , 10:30 - 17:30 uur

Op vrijdag 3 mei vindt in Gouda voor de vierde maal het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet plaats. Vertellers, bewoners, nazaten en andere belangstellenden komen samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten. Ook verzetsverhalen komen aan bod. Het hele programma is te bekijken op de website www.openjoodsehuizen.nl, of download de programmaflyer.


Om te herinneren en te herdenken
Op gezette tijden kunnen belangstellenden komen luisteren naar de levensverhalen van Joodse Gouwenaren en van burgers die weerstand boden tegen de bezetter. Aan de Krugerlaan bijvoorbeeld vertelt familielid Joost Brouwer over het leven van Anna Witt-Cohn en haar zoon Ernst Alfred Witt, die beiden omkwamen in Auschwitz. In het van Bergen IJzendoornpark vertelt onderzoeker Hans Suijs over Bob de Vries, de districtscommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten. 

Naast de woonhuizen zijn ook het voormalig Joods Bejaardentehuis aan de Oosthaven en de voormalige Synagoge aan de Turfmarkt te bezoeken. In het gebouw van de GSG Leo Vroman aan de Burgemeester Martenssingel zal als besluit van de dag auteur Mirjam van Hengel vertellen over de oorlogstijd van Leo Vroman. Jaap en Ruben Mulder zorgen hierbij voor muziek en zang.

Van Gouda tot Groningen
Het project Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet is sinds 2012 uitgegroeid tot een belangrijk en herkenbaar herdenkingsproject in heel Nederland. Maar liefst 22 plaatsen doen dit jaar mee. Het sluit aan bij de interesse van veel bewoners en buurtgenoten in de joodse geschiedenis van hun huis, straat of buurt. De manier van herdenken in Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet blijkt de geschiedenis in een wijk en stad heel dichtbij te brengen.

Het programma wordt in Gouda georganiseerd door Streekarchief Midden-Holland, Stichting Gouds Metaheerhuis en het Verzetsmuseum Zuid-Holland, met ondersteuning van het Joods Cultureel Kwartier.

Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Illustration
 
Documenten
Deel dit: