Activiteit

Feldenkrais-lessen - DE manier om je bewegingsvrijheid te herstellen, te behouden én te verruimen

elke woensdag   |   9:00 - 10:15 uur   |   De Berk

Er start een nieuwe serie lessen ‘Bewust worden door bewegen’ (‘Awareness through movement’) op basis van de Feldenkrais-methode. Ook elke woensdag om 09.00 uur.

  • Je beweegt, meestal op de grond liggend, volgens zeer doordachte instructies en daarbij oriënteer je je meer op je botten en de structuur van je skelet dan op je spieren - hierdoor gaan je spieren direct al meer ontspannen en wordt bewegen gelijk gemakkelijker.
  • Je intentie is om weinig moeite te doen en je bent gericht bent op wat goed voelt en gaat dus niet over grenzen heen - hiermee zet je je brein ertoe aan de  gemakkelijkste weg te zoeken.
  • Je maakt gebruik van je aandacht – hierdoor gaan beperkende patronen verschuiven en worden delen van jezelf met het geheel (je hele skelet) verbonden: dit is een krachtige manier om je lichaam beter uit te lijnen, d.w.z. in balans te brengen.


De lessen ‘Bewust worden door bewegen’ op basis van de Feldenkrais-methode helpen je om gebruik te maken van je ingebouwde intelligentie bij jouw manier van bewegen. Ze maken bewegen natuurlijker en daardoor gemakkelijker en lichter.

Feldenkrais is een zgn. body-mindbenadering: het gaat altijd zowel over je lichaam als over je brein. De effecten reiken dus verder dan alleen je manier van bewegen.

Door goed waar te nemen wat er gebeurt wanneer je beweegt – dus voelen HOE jij het doet – spreek je je ingebouwde mogelijkheid om te veranderen aan. Het is een soort herprogrammeren van wat je doet. Je gebruikt ‘het plastische vermogen van je brein’. Moeilijke woorden misschien, maar zodra je ermee aan de slag gaat wordt het duidelijk: de kwaliteit van je bewegingen verbetert doordat je brein de gemakkelijkste weg zoekt. Heel eenvoudig eigenlijk: door langzaam en met aandacht te bewegen, meestal (maar niet altijd) liggend, zoek je binnen je eigen grenzen naar wat het beste bij jou past.

Het resultaat is meer soepelheid én meer stevigheid (balans, evenwicht). Dat zijn de vruchten van een betere coördinatie! Logisch, want een betere  samenwerking tussen alle onderdelen die bij het bewegen betrokken zijn zorgt voor minder over- en onderbelasting van de afzonderlijke delen. Het hele samenspel wordt economischer, efficiënter en daarmee lichter en zelfs eleganter. Hierdoor ben je vrijer in het maken van keuzes en het volgen van je pad en tegelijk krijg je meer vaardigheid in het omgaan met tegenslagen.

Op deze manier kun je duurzamer met jezelf omgaan. Heb je iets met persoonlijke ontwikkeling en duurzaamheid? Voel je dan welkom in deze lessen!

 

kosten toelichting Je investeert in jezelf: Per serie € 13,00 per les of, wanneer je niet wekelijks komt, € 16,00 per losse les.
doelgroep:  Alle volwassenen
type:  Workshop / les
datum wo 4 december 2019
gestart op wo 4 september 2019
beëindigd op wo 18 december 2019
meer info over locatie Parkeren in de omliggende straten. Parkeerterrein bij De Berk vrijhouden voor personeel en bezoekers van het gezondheidscentrum.
aanmelden Aanmelding vooraf noodzakelijk