Activiteit

Collegetoer 7: Je leeftijd, je geheugen. Gaat het leven sneller als je ouder wordt?

donderdag 3 oktober 2019 , 20:00 - 22:00 uur

Prof. Dr. Douwe en Prof. Dr. Betty Draaisma Meyboom-de Jong gaan er over met elkaar in gesprek.
Professor Douwe Draaisma: Douwe Draaisma (1953) studeerde psychologie en filosofie aan de Universiteit van Groningen. Na zijn studie vertrok hij naar de Universiteit van Utrecht, waar hij in 1993 bij Piet Vroon promoveerde op een proefschrift over de vergelijkingen in de taal (metaforen) waarin we denken en spreken over het geheugen. Sinds 2010 bezet Draaisma de Heymans-leerstoel Geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Douwe Draaisma is een veelgevraagd spreker. Hij heeft diverse boeken gepubliceerd, waarvan 4 over het autobiografisch geheugen. Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (2001) is het meest bekende en bekroond met verschillende wetenschappelijke en literaire prijzen.

Na het werkzame leven resteren gemiddeld nog een aantal jaren in redelijke gezondheid. Maak daarvoor een plan. Reflecteer over je sociale contacten, je woonsituatie, wat jouw leven betekenis en houvast geeft en over je levenseinde.
Je begint ook kennis te maken met leeftijdsafhankelijke veranderingen in je geheugen. Die zijn niet allemaal negatief: dankzij het ‘reminiscentie-effect’ komen vroege herinneringen soms met levendigheid terug en bieden zo stof voor het opmaken van een balans. De ouderdom is een nieuwe levensfase die gepaard gaat met verliezen maar ook met kansen. Zorg dat je de regie behoudt. Probeer een vitaal en zinvol bestaan te realiseren. 

Professor Betty Meyboom-de Jong
Na haar studie geneeskunde werkte Betty Meyboom (1939) van 1966-69 als districtsarts in Noorwegen. In 1969 vestigde zij zich met haar man in een apotheekhoudende huisartspraktijk in Opeinde (Frl).
Ze promoveerde op een onderzoek naar ziekte en functioneren van 5500 ouderen uit 12 praktijken met 25 huisartsen (Universiteit Groningen, 1989). Van 1990 -2004 was zij hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en daarnaast werkte ze één dag in de huisartspraktijk. Met collegae ontwikkelde ze een nieuw curriculum aan de Medische Universiteit van Mongolië.
Sinds haar emeritaat is ze o.a. voorzitter van het Nationaal Programma Ouderenzorg van ZonMw, lid van de Adviescommissie Voltooid Leven, redacteur van Bijblijven, nascholingsblad voor huisartsen, en lid van de visitatiecommissie TopCare verpleeghuizen. 

De avond is inclusief aangeklede welkomst- en pauzedrank. Er zijn enkele plaatsen beschikbaar tegen gereduceerd tarief. (10 euro voor scholieren en studenten)

Aanmelden via email naar ctgouda@gmail.com, onder vermelding van het aantal personen en uw volledige naam. U ontvangt daarna een bevestiging en informatie over de betaling.

 

Locatie
Arti Legi
Kosten toelichting
25 euro pp (10 euro scholieren en studenten)
Doelgroep
Alle volwassenen
bijzonderheden
Aanmelden via email naar ctgouda@gmail.com, onder vermelding van het aantal personen en uw volledige naam. U ontvangt daarna een bevestiging en informatie over de betaling.
Illustration
 
Deel dit: