Activiteit

Egelweekend 14 en 15 september 2019

za 14 sep 2019 - zo 15 sep 2019   |   8:00 - 0:00 uur   |  

Op 14 en 15 september is het ‘Egelweekend 2019’. Tijdens dit Egelweekend roepen de Zoogdiervereniging en Egelwerkgroep Nederland iedereen op om egelwaarnemingen door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt. Deze waarnemingen dragen bij aan onderzoek naar de egel in Nederland.
De eerste landelijke egeltelling was tijdens het Jaar van de Egel in 2009. De jaren erop is het Egelweekend een jaarlijks terugkerend evenement geworden.

Egeltelling
Dit jaar vieren we alweer de 10e landelijke egeltelling! Jij doet toch ook weer mee? Geef jouw waarnemingen door tijdens het egelweekend. Alle waarnemingen dragen bij aan het egelonderzoek in Nederland. Woon je in Gouda en zie je een egel in je tuin of daarbuiten én wil je met je telling kans maken op een 'Jaar van de Egel T-shirt'? kijk dan op de website van de Egelwerkgroep!

 

Wil je egels in je tuin? Maak je tuin aantrekkelijk voor egels en zorg dat ze erin kunnen. Tegel eruit, egel erin!
Egels houden vooral van de schemering en de nacht. Dan schooieren ze heimelijk door parken, tuinen en groenstroken. Soms zie je er een: rennend of juist opgerold. Of misschien wel in je tuin op zoek naar wormen en slakken. Egels jagen op insecten en ongewervelden, al lusten ze ook wel een appeltje voor de dorst. Je kunt egels naar je tuin lokken met voer en water, maar niet met melk! Daarvan krijgen ze diarree. Ze lusten kattenvoer, gehakt of egelvoer. Dat bijvoeren kan geen kwaad, zeker nu ze zich volvreten voor de winterslaap. In deze tijd van het jaar eten ze zich rond, de dikke vetlaag is nodig om de hele winter te kunnen slapen. Als de temperatuur onder de tien graden zakt, bouwt een egel een nest van takken en bladeren. Egels houden niet van tuinen vol tegels maar wel van rommelhoekjes, takkenstapels en bladerhopen tussen de planten. Ook kun je een speciaal egelhuisje zelf maken of kopen. Rond oktober, november rolt hij zich op in zo’n nest om ergens maart, april weer wakker te worden.

Egelsnelweg
Heb je een hermetische schutting rond je tuin? Maak dan een gat van 13 bij 13 cm en draag zo bij aan de egelsnelweg van tuin naar tuin. En maak je buren enthousiast hetzelfde te doen. Alle tuinen van Nederland zijn een prachtige leefomgeving voor egels, maar ze moeten er natuurlijk wel in kunnen. Egels hebben de ruimte nodig, ze leggen heel wat kilometers af op een nacht.


p.s.
Leuk om te weten!
Niet in Gouda, maar wel in de buurt:
De Open Zaterdag op 14 september 2019 bij Willemstein Hoveniers in Waddinxveen staat in het teken van egels. Stichting Egelbescherming Nederland komt een boeiende lezing geven over egels. Deze lezing geeft informatie over de do en dont’s voor egels in de tuin. Voor 5 euro kunt u de presentatie en verder nuttige info aanschaffen bij Melanie, zij verzorgt deze lezing voor ons. Deze bijdrage komt ten goede aan de egels. Voor iets grotere kinderen is het ook een interessante lezing. Na de lezing kunnen kinderen de speciale kriebeldiertjes speurtocht in de Duurzame Informatie Tuin uitvoeren. De lezing start om 13.30 uur. Graag aanmelden voor de lezing via communicatie@willemsteinhoveniers.nl Deelname is gratis, een donatie aan de Egelstichting is altijd welkom. Koffie, thee en limonade staan klaar op het Noordeinde 99 te Waddinxveen!

 

Kosten
Gratis
Gestart op
za 14 september 2019
Beƫindigd
zo 15 september 2019