Darmbacteriën en hun invloed op chronische ziekten
Ziekteverwekkers, boosdoeners of juist waardevolle vrienden… Wat doen al die miljoenen bacteriën nu eigenlijk echt in je darmen? De laatste paar jaar is het microbioom – de bacteriebevolking in je darmen – een enorm populair onderwerp van onderzoek geworden.
Verschillende studies tonen aan dat de samenstelling van het microbioom in de darmen anders is bij mensen met een chronische aandoening, zoals inflammatoire darmziekte, astma, reuma, parkinson, multiple sclerose, kanker, diabetes etc.. Het is nog grotendeels onduidelijk op welke manieren het microbioom precies verschilt tussen zieke en gezonde mensen. Is het veranderde microbioom (deels) de oorzaak van de conditie, of juist het gevolg van de ziekte of de veranderde omstandigheden die daarmee samenhangen? En kunnen we er zelf iets aan doen?
Prof. Dr. Ir. Ger Rijkers, celbioloog, medisch immunoloog en hoogleraar Biomedical and Life Sciences komt deze avond meer vertellen over dit onderwerp. Uiteraard is er gelegenheid tot het stellen van vragen.
Opgeven is verplicht NB: Aantal deelnemers beperkt ivm de ruimte dus geef deelname op tijd op.