Activiteit

Masterclass Plato's De Ideale Staat

elke dinsdag   |   19:30 - 21:00 uur   |  

De Griekse filosoof Plato (427 – 347 v. chr.) wordt gezien als de grondlegger van het filosofische denken. En daar is haast geen speld tussen te krijgen. Plato heeft vrijwel elk filosofisch vraagstuk op de kaart gezet en tot dusverre zijn er nog steeds geen blijvende antwoorden bedacht.

Wat voor vraagstukken? Nou, wat dacht je van deze?

Kun je goed gedrag aanleren?

En wanneer is gedrag eigenlijk goed?

Is het goed omdat wij dat zeggen of is het goed en zeggen wij dat?

Hoe bepaal je hoe je macht verdeelt binnen een gemeenschap?

Wat mag je wel en niet aan de goden toeschrijven?

Is het moreel gezien juist kinderen voor te liegen?

Is democratie slechts een dictatuur van een meerderheid?

Zijn dingen zoals wij ze waarnemen of maakt onze waarneming ze tot wat ze zijn?

Wat is er nodig om te spreken van echte kennis?

Hoe veel vrijheid kan een mens aan?

Welke plichten heb ik naar mijn medemens?

Wat is beter, goed lijken of goed zijn?

Deze en vele andere vragen worden door Plato opgeworpen en besproken - maar niet opgelost - in hét basisboek van de westerse beschaving, de Politeia. Het werk is opgesteld als een gesprek tussen Socrates en enkele vrienden. Zij gaan op zoek naar de betekenis van rechtvaardigheid, samenleven, leiderschap, kunst, de ziel, opvoeding en kennis, met andere woorden, tijdloze menselijke vraagstukken.

In deze masterclass leid ik je in vijf avonden door de Politeia, in de vertaling van Gerard Koolschijn (De Ideale Staat, Uitgeverij Atheneum). Elke avond staan twee hoofdstukken centraal. Het is niet nodig het boek van kaft tot kaft te lezen, maar geloof me, dat is wel een avontuur! Wie dit werk oppakt sluit aan bij een dialoog die al meer dan tweeduizend jaar gaande is. Plato lezen is gezamenlijk worstelen met ideeën en samen een stukje wijzer worden.

De masterclasses vinden van 19.30 tot 21.00 plaats in Het Vijfde Huis te Gouda op 7, 14 en 21 januari en 4 en 11 februari.

Over een eerdere kantoorcollegereeks rondom Spinoza in Den Haag schreven twee deelnemers:

- 'Dennis is zeer deskundig en heeft grote didactische vaardigheden. Hij was goed in staat om de tekst die wij met hem gelezen hebben (Theologisch-Politiek Traktaat van Spinoza) steeds goed uit te leggen en in een ruime context te plaatsen. Kortom: een fijne combinatie van iemand die zijn diepgaande kennis helder en begrijpelijk kan overbrengen.'

- ‘Met een groep van circa 10 m/v hebben wij met Dennis Spinoza gelezen. Geen eenvoudige materie, maar Dennis is in staat om teksten als deze glashelder uit te leggen en lijnen te trekken naar de actualiteit. Zijn presentatie is boeiend en humorvol - een geweldige docent.'  

De totaalkosten voor de masterclass bedragen €85,- (incl. 21% btw).

Vragen, informatie en aanmelden kan via een email naar info@doendoordenken.nl 

kosten toelichting Zie beschrijving
doelgroep:  Alle volwassenen
type:  Workshop / les
datum di 14 januari 2020
gestart op di 7 januari 2020
beëindigd op di 11 februari 2020
aanmelden Aanmelding vooraf noodzakelijk