Activiteit

17e Expositie GoudsWerk

do 19 nov 2020 - zo 6 dec 2020   |   9:00 - 16:00 uur   |   Gouwestein Zorgcentrum

De 17e expositie GoudsWerk, locatie Gouwestein aan het van Bergen IJzendoornpark nr. 7, is op afspraak met de kunstenaar te bezoeken. De schilderijen, foto’s en keramiek van de kunstenaars Joop van der Wel (schilderijen), Will van Leur (fotografie) en Fenna ter Haar (keramiek) zijn een lust voor het oog.
Heeft u nog een decembercadeautje nodig, kijk dan op onze website GoudsWerk (www.GoudsWerk.wordpress.com). Daarop kunt u ook de contactgegevens van de kunstenaars vinden. Bent u gecharmeerd van een kunstwerk en wilt u dat van dichtbij bekijken dan kunt u een afspraak maken met de kunstenaar zelf. Met inachtneming van het protocol van Gouwestein voor deze expositie, kunt u samen met de kunstenaar de kunstwerken bekijken en eventueel tot aankoop overgaan.
De vrijwilligers van de exposities GoudsWerk, Janny de Keijzer en Sjouk Engels, wensen u alvast een mooie en warme decembermaand toe en hopen u gezond en wel terug te zien.
Wij willen alvast een tipje van de sluier oplichten over de 18e expositie GoudsWerk die vanaf 12 december 2020 te bezoeken is. De kunstenaars zijn Marrianne Waalwijk - van der Spree, schilderijen (gemengde techniek), Jan van der Spree, fotografie en Janny de Keijzer, vilten sjaals.
 
Will van Leur
Veelzijdig geïnteresseerd, op een aantal technieken na autodidact, creatief en altijd zoekend.... Een creatief lint slingert zich door mijn leven.
Vanaf 1975 was ik lid van de Vrije Academie in Vlaardingen, van 1984 tot heden (met een onderbreking) maak ik deel uit van Stichting Open Atelier in Nieuwerkerk aan den IJssel.
Ik heb mij door de jaren heen diverse technieken eigen gemaakt. Sinds de zomer van 2018 heeft de fotografie mij in haar greep.
Met mijn camera in de hand ben ik zoveel meer gefocust en mij nog meer bewust van mijn omgeving.
Al struinend kijk ik rond om dat wat mijn aandacht trekt te fotograferen .... zowel in stedelijk gebied als daarbuiten!
Moderne architectuur, historische panden, verlaten gebouwen, die allesomvattende natuur, ze zijn een bron van inspiratie en prikkelen mijn fantasie en enthousiasme.
Ik probeer mijn fascinatie voor vergankelijkheid en vernieuwing vast te leggen .... realistisch maar ook suggestief, vaak is dat wat je denkt te zien misleidend .... dat spanningsveld, die verbeelding, dat boeit mij!
Mijn foto's zijn afgedrukt op onder andere canvas en hout, de sfeer van het beeld bepaald mijn materiaalkeuze.
Door “Corona” is niets meer vanzelfspekend, fijn dat mijn werk drie maanden bij Gouwestein “gehuisvest” mag zijn, heel veel kijkplezier!
Tel: 06 1067 5771
Website: www.willvanleur.exto.nl
Email: will.vanleur@hotmail.com
 
Fenna ter Haar werkt met Goudse klei:
Na het afronden van de driejarige studie aan de Nederlandse Keramiek Opleiding in 2019 ben ik als keramist aan de slag gegaan.  Ik maak graag zelf glazuren en werk met Hollandse IJssel klei.
De kristalglazuren die ik maak, bevatten een hoog percentage zink waardoor er kristallen groeien in het glazuur. Dat gebeurt bij het afkoelen, na het stoken op zo’n 1250 graden Celsius.
‘’Glazuren maken is een beetje scheikunde, wat geluk, en een schepje kunst. Enorm boeiend.
Daarnaast vind ik draaien heerlijk werk. Dat is toch het echte pottenbakken. Ik ben met keramiek begonnen om even los te komen van mijn dagelijkse werk als projectmanager. Dat werkt prima, want je kunt nergens anders zijn met je hoofd dan bij de draaischijf en de klei. Anders gaat het direct mis. En klei is heel echt: je werkt met water, vuur en aarde.’’
Inmiddels heb ik van klei ook mijn werk gemaakt en ‘Kleiwerkplaats Witheet’ opgericht. De focus ligt op de kristalglazuren en het materiaal, klei uit Gouda. Er waren hier vroeger immers heel veel pottenbakkers, pottenbakken hoort bij Gouda. Ik ben op zoek gegaan naar Goudse klei en heb deze gevonden dankzij een sanering aan de Hollandse IJssel. Deze klei wordt geschikt gemaakt voor gebruik door toevoegen van stoffen en wordt getest op verschillende stooktemperaturen. De eerste proeven zijn gelukt. De sneak preview – en mijn eerdere werk natuurlijk – is te zien bij GoudsWerk.
Tel: 06 1236 6326
Website: de website voor Kleiwerkplaats Witheet is in de maak
Mail: fth@kpnmail.nl
Atelieradres: over enige tijd op Goudasfalt (Gouderaksedijk 32)
 
Joop van der Wel
Hoe is het allemaal begonnen…………
Een vriend van mijn vader was kunstschilder en zei tegen mijn ouders “die jongen heeft talent”! Als kind was ik een dromer, tekende veel en was altijd bezig met het uitvinden en maken van objecten van verschillende materialen.
Talent is mooi, maar daar kun je geen brood mee verdienen. Dus zeiden mijn ouders ga eerst maar een vak leren. Van de Kunstacademie is niets meer gekomen, er begon een periode van school en werk. In het begin nog wel contact blijven houden met kunstenaars uit Dordrecht, mijn geboorteplaats.
Naast mijn baan ben ik altijd met schilderen bezig gebleven, heb verschillende cursussen gevolgd om inzicht te krijgen in de verschillende technieken zoals b.v. aquarelleren, schilderen met acryl, maar ook het toepassen van verschillende stijlen en werkvormen. Ook heb ik zijstapjes gemaakt naar het zeefdrukken, linoleumdruk en etsen. Dit laatste doe ik nog steeds, jaarlijks maak ik een ets als Kerst- en Nieuwjaarsgroet.
Na mijn (vervroegde) pensionering ben ik mij verder gaan ontwikkelen en verdiepen in het schilderen van met name abstracte kunst. Naast de schilderlessen van Willem Hesseling, een kunstschilder, die ik al jaren volgde, ben ik gedurende een aantal jaren naar de Vrije Academie in Rotterdam gegaan. Een stimulerende omgeving en docent die mij uitdaagde buiten mijn comfortzone te werken naar een meer abstracte benadering. Dat gold overigens ook voor Willem Hesseling die ook met thema’s werkte, naaktstudies, figuratieve stillevens, vrije expressie door te leren kijken en een eigen interpretatie te schilderen. Kritiek is niet altijd leuk, maar het brengt je wel naar een hoger plan.
Na zo’n 15 jaar afscheid genomen van Willem Hesseling. Met een groep hebben we nu een “schilderscollectief” opgericht en schilderen we wekelijks in een eigen atelier.
Nu schilder ik meestal met een thema in gedachte zoals b.v. dreiging, landschappen of gewoon vrij werk en laat ik mij inspireren door foto’s uit de krant of wat ik om mij heen waarneem. Ik wil mij niet vastpinnen in een bepaalde stijl, maar steeds de uitdaging aangaan iets nieuws te proberen. Schilderen geeft mij totale ontspanning, alsof in een droom en dan neem ik mijn omgeving niet meer waar.
Tel: 06 1245 4036
Email: joopvanderwel@kpnmail.nl

Kosten
Gratis
Datum  za 5 december 2020
Gestart op
do 19 november 2020
Beëindigd
zo 6 december 2020
Aanmelden
Aanmelding vooraf noodzakelijk