Activiteit

Online Bachcantate-dienst vanuit St Jan

zondag 18 april 2021   |   17:00 - 18:15 uur   |   Sint-Janskerk

Op zondag 18 april zal er ' s middags om 17.00 uur een online Bachcantatedienst plaatsvinden. Centraal staat dan cantate BWV 4, ' Christ lag in Todesbanden' van Johann Sebastiaan Bach ( 1685 - 1750). De cantate is online te volgen via het youtubekanaal van de St Jansgemeente.

Voorganger is ds David van Veen ( De Veste), cantor is Patrick van der Linden en stadsorganist Gerben Budding bespeelt de orgels. Orkest en zangers van Stichting Ars Muscia zullen de Bach-cantate uitvoeren. Solisten zijn sopraan Nanette Mans en tenor Arjen J.A. Uitbijerse. 

De cantate ' Christ lag in Todesbanden' is waarschijnlijke de vroegste cantate die we van Bach kennen en gebasseerd op een magistraal Paaslied van Maarten Luther. Tekst en melodie gaan weer terug op de Gregoriaanse Paassequens ' Victimae Paschali laudes'. 

Je zou de cantate het beste kunnen omschrijven als een grote koraalpartita ( een aantal bij elkaar horende variaties) over dit Paaslied van Luther. Dit maakt het werk ook voor de minder geoefende luisteraar toegankelijk. Qua stijl sluit het werk sterk aan bij de voorgangers van Bach, componisten als Kuhnau en Buxtehude, maar dan, om met Maarten 't Hart te spreken, met een flinke scheut ' Bach Wisky' - 

De cantatedienst beoogt de Bachcantate zijn liturgische context terug te geven. We vieren ' gewoon' de liturgie en laten de cantate zijn verkondigde werk als ' preadicatio sonora' verrichten. De overweging van ds Van Veen neemt primair de bij de cantate horende lezingen als uitgangspunt en licht daarnaast de cantate toe. 

Kosten
Gratis
Kosten toelichting
een gift wordt op prijs gesteld
Datum zo 18 april 2021
Documenten