Activiteit

Jelle Brandt Corstius - Theatercollege Theater Na de Dam

woensdag 4 mei 2022 , 21:00 uur
Illustration

Op woensdag 4 mei herdenken wij iedereen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld is omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De oorlog in Oekraïne laat zien hoe kwetsbaar vrijheid is. Reden voor de Goudse Schouwburg om in samenwerking met de bibliotheek Gouda Jelle Brandt Corstius uit te nodigen om vanvond zijn lezing Grensland te geven. Brandt Corstius richt zijn blik in dit theatercollege op Oekraïne en de oorlog die daar woedt.

Grensland
Het is oorlog in Europa. Elke dag schrijnende beelden in het Journaal van bombardementen en massa’s vluchtelingen. Strenge sancties voor de agressor Rusland, en een Europa dat wakker geworden is en zichzelf begint te bewapenen. Het is duidelijk dat deze oorlog niet snel voorbij zal zijn. Dit gaat grote gevolgen hebben, ook voor ons in Nederland. In 2016 maakte de VPRO de reisserie Grensland, gepresenteerd en geregisseerd door voormalig Rusland-correspondent Jelle Brandt Corstius. De serie ging over Rusland en de landen eromheen, die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie. Aanleiding was de annexatie door Rusland van de Krim in 2014. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog viel een Europees land een ander Europees land binnen. Het theatercollege wordt ondersteund met beelden uit de serie, gefilmd op plekken die nu prominent in het nieuws zijn. Na afloop van de lezing verkoopt en signeert Jelle zijn boeken. Alle opbrengsten van de boekenverkoop gaan naar giro 555, voor humanitaire hulp in Oekraïne.

Theater na de Dam
Theater Na de Dam is een landelijk initiatief van theatermakers en artiesten. In heel Nederland worden er nieuwe voorstellingen gemaakt die op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Jelle Brandt Corstius geeft zijn lezing in het kader van Theater na de Dam.

In verband met Nationale Dodenherdenking openen wij de deuren van ons theater vanaf 20:15 uur.

Kosten toelichting
€ 17.50
Deel dit: